Hranjenje

BLW metoda (hranjenje na otrokovo pobudo)

Ali je BLW metoda le modna muha?

Ali pa je res pomembna za otrokov razvoj?

Prijeten pozdrav.

Glede na to, da se tukaj bereva, si tudi ti za svojega otroka želiš le najboljše.

In vsak stavek, kot je “Daj ne kompliciraj”, ti najbrž ravno ne pogreje srca.

Ko bi le bilo tako enostavno… uvajanje goste hrane, seveda.

Ja – popolnoma te razumem…

Sem Matej Košir, v prvi vrsti oče dveh čudovitih otrok in ustanovitelj blagovne znamke Froc – unikatnega lesenega otroškega stola, ki navdušuje že več kot 1137 staršev po vsem svetu.

In ne – to ti ne govorim, da bi se hvalil, ampak ti želim samo povedati, da sem se v zadnjih 10ih letih srečal s številnimi težavami staršev (kot tudi s svojimi)…

Ali pričeti s kašicami ali ne?

Starši mi govorijo eno, prijatelji drugo…

Na internetu preberem številne nasvete, vsak ima prednosti in slabosti…

Kako se odločiti?

Oh ja – uvajanje goste hrane je res trn v peti vsakega starša.

Zato sem se odločil, da raziščem nekaj več o tako imenovani BLW metodi, ki sva jo skupaj z mojo ženo Marušo pred leti preizkusila tudi pri nas doma…

Tudi naju je zanimalo, ali je BLW metoda le modna muha ali res pomembna za najina malčka…

Verjetno veš, da gre pri tej metodi za to, da otroku ne dajemo za jesti kašaste hrane po žlički, temveč mu ponudimo trdo hrano, katero otrok sam prime v roke in se sam hrani. 

Če za to metodo morda – po kakšnem slučaju – slišiš prvič, se ti v tem trenutku zagotovo poraja kup vprašanj. 

Tudi midva z ženo sva se spraševala, kako bo to hranjenje potekalo in ali je smiselno, da s takim načinom prehranjevanja mučim svojega otroka, ali se otrok sam sploh kaj na je, itd.

A še preden nadaljujeva, se mi zdi smiselno, da razčistiva nekaj…

Kaj sploh pomeni kratica BLW?

Izraz “baby-led weaning” danes pripisujemo Gill Rapley, ki tudi sama pravi, da je to način uvajanja goste hrane iz pradavnine. 

Gill Rapley je sicer več kot 20 let delala kot patronažna sestra in več let študirala hranjenje dojenčkov ter o tem napisala tudi več knjig. 

Povedala je, da ko je bil otrok pripravljen, je pričel posegati po hrani, ki so jo jedli drugi člani skupnosti. 

Torej BLW ni nič novega, le izraza za to nismo imeli – in zagotovo NI le modna muha.

Gill je naposled le ugotovila, v čem je posebnost uvajanja čvrste hrane na željo otroka in zakaj je to sploh smiselno.

In predlagam, da kar pogledava kaj je ugotovila…

Zakaj je BLW metoda dobra za otroka?

S to metodo omogočimo otroku, da sam spozna hrano. 

Pri tem mora otrok imeti razvit pincetni prijem, da lahko hrano prime s palcem in kazalcem in ne s celo dlanjo.  

Pri uvajanju goste hrane s kašicami otrok hrano le pogoltne, kar mu lahko kasneje, ko mu starši ponudijo hrano v koščkih, povzroča težave.  

Pri BLW metodi, ko mu ponudijo starši hrano v koščkih, pa mora hrano najprej prežvečit in šele nato pogoltniti.

To pa prinaša otroku – kot tudi staršu – številne prednosti, kot so:

  • Prihranek na času, kajti ni ti potrebno pripravljati kašic in otroka hranit po žlički – tako se lahko vsa družina hkrati usede za mizo in zaužije enako hrano (brez soli) ter uživa v skupnih trenutkih.
  • Otrok ima pri jedi z žličko občutek, da mora jesti, ker mu hrano nosimo k ustom – pri BLW metodi lahko poje toliko, kot želi sam.
  • Krepi motoriko in koordinacijo (z uporabo pincetnega prijema otrok krepi fino motoriko med rokami in usti, kar je pomembno za njegov razvoj).
  • Sposobnost samoregulacije glede prehrane (malček sam izbira katera hrana mu diši, sam tudi pokuša novo pripravljeno živilo, spoznava varen odnos do hrane, saj se nauči, da jo mora najprej prežvečiti in šele nato pogoltniti).
  • Vse to pa je za tvojega malčka zabavna izkušnja, saj bo spoznavanje in mečkanje hrane zanj trenutek v katerem bo neizmerno užival.

Dobro…

Verjetno veš, da je v vsaki dobri stvari, tudi kaj slabega.

In ja – tudi BLW metoda ima nekaj slabih strani, kot so:

  • Strah staršev, da bi se otrok zadušil.
  • V spasirano kašico lahko ‘skrijemo’ tisto zelenjavo, ki mu je manj všeč, v kombinaciji s tisto, ki jo otrok rad je (pri BLW metodi pa to žal ni mogoče).
  • Otrok ne pozna kašaste hrane.
  • Pripraviti se moramo, da bo pri hranjenju po BLW metodi otrok občutno bolj umazan (pa po vsej verjetnosti tudi miza, stol in tla).

Hja…

Midva z Marušo sva se srečevala z vsemi temi strahovi in si velikokrat belila glavo, ali je to, kar delava, res dobro.

A izkazalo se je, da JA.

Najina otroka sta hitro osvojila samostojno hranjenje in začela neverjetno uživati za mizo – prehranjevalne urice so postale prava zabava : )

In če te je že zamikalo, da jo preizkusiš tudi ti, naj ti zaupam še nekaj, kar sem na podlagi svojih izkušenj in raziskovanj odkril…

Kdaj začeti z BLW metodo?

Tako kot pri uvajanju goste hrane po žlički, mora biti pri BLW metodi otrok dovolj razvit, kar pomeni, da lahko samostojno sedi, pri tem pa stabilno drži glavo pokonci. 

Najbolje je, da sedi na otroškem stolu za hranjenje, katerega lahko približaš čisto do mize, na kateri mu postrežeš s hrano, primerno za prve obroke. 

Postopno lahko pričneš z uvajanjem tako, da otroku vsak dan ponudiš eno novo živilo oziroma jed, ki jo lahko je z rokami. 

Kot na primer ta, na sliki…

S tem otroku omogočiš, da hrano raziskuje sam, na podlagi prijemanja, okušanja, spoznavanja barv, vonjev, oblik in teksturo hrane. 

Je pa pomembno, da se pred tem že dobro pripraviš na to, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na tvojem malčku. 

A njegovo veselje ob okušanju in packanju bo neprecenljivo : )

In če si še vedno z mano (čestitam, mimogrede), te verjetno tudi zanima… 

Katera živila in jedi so primerna za prve obroke?

Glede na to, da tvoj otroček po vsej verjetnosti nima več kot para zob, predlagam, da mu ponudiš kose sadja in zelenjave, kateri naj bodo sveži in rahlo kuhani, da bodo kosi dovolj mehki, da jih bo otrok lahko prežvečil.

Postrežeš mu lahko tudi z zdravimi ogljikovimi hidrati in maščobami.

Pri pripravi hrane samo pazi, da so koščki narezani v primerni velikosti, da jih bo otrok zlahka držal v rokah, kar pomeni, da koščki niso premajhni in preokrogli, da mu hrana ne spolzi v sapnik.

Nova živila oziroma okuse je priporočljivo ponuditi v prvi polovici dneva, saj se bo tako morebitna reakcija na živilo pokazala do večera in ne ponoči. 

Posamezno živilo se uvaja približno tri dni zaporedoma in če ga malček sprejme brez težav, lahko začneta z uvajanjem novih okusov.

Predlagam, da začneta z uvajanjem sezonske zelenjave, saj je le ta lahko prebavljiva, poleg tega pa je tudi bolj nevtralnega okusa.

Naj ti naštejem še nekaj živil, ki jih strokovnjaki priporočajo: mehke breskve, mehko kuhana jabolka, avokado, slive, banano, melono, kuhan sladen krompir, mehko kuhano korenje in druge korenovke, bučke, beljak, kuhano meso ter nekoliko kasneje tudi kos zdravega kruha in testenine.

Če želiš, da bo prehod na BLW metodo kar se da uspešen, pričakuj, da prvi mesec ali dva otrok ne bo pojedel polnega obroka, saj je to obdobje namenjeno bolj okušanju hrane. 

In ja – vem, kaj se ti verjetno sedaj poraja v mislih…

Ali se lahko moj otrok zaduši?

Ne skrbi – s to dilemo se srečuje prav vsak starš…

Naju z Marušo so pomirili odzivi številnih pediatrov, ki sva jih spraševala za mnenje o tem… 

Povedali so nama, da se pri otroku, ki si hrano sam potisne pregloboko v grlo, sproži avtomatski odziv, ki hrano potisne navzven ali pa jo otrok sam izpljune. 

Pravzaprav z BLW metodo otrok trenira varno hranjenje! 

Super, kajne?

Ja, se strinjam.

Pri tem pa je kljub vsemu pomembno upoštevati, da mu ponudiš pravilno narezano hrano in da otrok med jedjo ni nikoli sam.

Tako…

Verjamem, da sem ti odgovoril na marsikatero vprašanje o BLW metodi in srčno upam, da se zavedaš, da ne gre le za modno muho.

Kako bo potekala v tvoji jedilnici sicer težko vem, a ti želim sporočiti še to, da se bo tvoj trud zagotovo poplačal, saj bo vaš čas obrokov za mizo že kmalu postal prava zabava.

In ja…

Ker izredno cenim tvoje zvesto branje, imam zate še eno presenečenje…

Verjetno že poznaš Vito Starman, bolj poznano kot “Mamakuha” blogerko.

Nekako mi jo je uspelo prepričati, da mi pošlje en zelo praktičen, enostaven in slasten recept, ki ti bo pri uvajanju BLW metode prišel zelo prav.

Vita, če tole bereš – hvala ti! : )

Zagotovo bo tvoj malček z užitkom preizkušal tele slastne palačinke… 

Mini pirine palačinke z malinami 

Potrebuješ:

– 100g pirine moke

– 200ml ovsenega mleka

– pest svežih malin

– 1 jajce

– kokosova maščoba

Vse sestavine, razen kokosove maščobe, dobro zmešaš, da postane masa nežno roza barve. Na ponvi za palačinke segreješ 1/3 žličke kokosovega masla in vliješ nanj maso. 

Hkrati lahko pečeš tri palačinke, na klasični ponvi za palačinke. Pečeš na srednjem ognju, na eni strani približno 2 minuti in potem še minuto na drugi. Dodajaš maščobo, po potrebi.

Poleg se prileže na koščke narezano sveže sadje : )

Mmmm, zgleda okusno, kajne?

Ja, mislim, da bom moral prepričati še Marušo, da nam danes pripravi tole.

Midva pa sva s tem prišla do konca…

Želim ti eno uspešno uvajanje BLW metode in veliko vztrajnosti ter zabave.

Matej Košir, ustanovitelj blagovne znamke Froc

P.S. Aja, še nekaj sem pozabil…

Če morda ravno razmišljaš o novem otroškem stolu, ki raste s tvojim otrokom in povrh vsega še polepša tvojo jedilnico, te lepo vabim, da obiščeš mojo spletno trgovino tukaj.

Verjamem, da ti bo všeč : )