Hranjenje

BLW metoda (hranjenje na otrokovo pobudo)

Prav gotovo ste že vsi, ki se soočate z uvajanja goste hrane za vašega malčka, slišali za tako imenovano metodo BLW. Večina mamic, ki so dale pri svojih otrocih to že čez, v prvem trenutku takoj ob poimenovanju te nenavadne kratice pomislijo, da gre pri tej metodi za nekako modno muho in se nekoliko posmehljivo sprašujejo  kaj pravzaprav naj bi to bilo?

Pri tej metodi gre za to, da otroku ne dajemo za jesti kašasto hrano po žlički, temveč mu ponudimo trdo hrano, katero otrok sam prime v roke in se sam hrani. Tisti, ki te metode še ne poznate, se vam  v tem trenutku zagotovo poraja kup vprašanj. Sprašujete se, le kako potem to hranjenje zgleda in ali je smiselno, da s takim načinom prehranjevanja mučim svojega otroka, ali se otrok sam sploh kaj na je, itd.

Gill Rapley je več kot 20 let delala kot patronažna sestra in več let študirala hranjenje dojenčkov ter o tem je napisala tudi več knjig. Ugotovila je, v čem je posebnost uvajanja čvrste hrane na željo otroka in zakaj je to sploh smiselno.

Kaj BLW metoda omogoča otroku?

S to metodo omogočimo otroku, da sam spozna hrano. Pri tem mora otrok imeti razvit pincetni prijem, da lahko hrano prime s palcem in kazalcem in ne s celo dlanjo.  

Pri uvajanju goste hrane s kašicami otrok hrano le pogoltne, kar mu lahko kasneje, ko mu starši ponudijo hrano v koščkih povzroča težave.  Pri BLW metodi, ko mu ponudijo starši hrano v koščkih, pa mora hrano najprej prežvečit in šele nato pogoltniti.

Kdaj začeti z BLW metodo?

Tako kot pri uvajanju goste hrane po žlički, mora biti pri BLW metodi otrok dovolj razvit, kar pomeni, da lahko samostojno sedi, pri tem pa stabilno drži glavo pokonci. Najbolje je, da sedi na otroškem stolu za hranjenje, katerega lahko približate čisto do mize na kateri mu postrežete s hrano primerno za prve obroke. Začnite tako, da otroku vsak dan ponudite eno novo živilo oziroma jed, ki jo lahko je z rokami. S tem otroku omogočimo, da hrano raziskuje sam, na podlagi prijemanja, okušanja, spoznavanja barv, vonjev, oblik in teksturo hrane. Morate pa pričakovati, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo.

Katera so primerna živila in jedi za prve obroke?

Glede na to, da vaš otroček po vsej verjetnosti nima več kot para zob, predlagamo, da mu ponudite kose sadja in zelenjave, kateri naj bodo sveži in rahlo kuhani, da bodo kosi dovolj mehki, tako jih bo otrok lahko prežvečil.

Postrežete mu lahko tudi z zdravimi ogljikovimi hidrati in maščobami.

Pri pripravi hrane morate paziti, da so koščki narezani v primerni velikosti, da jih bo otrok zlahka držal v rokah, kar pomeni, da koščki niso premajhni in preokrogli, da mu hrana ne spolzi v sapnik.

Nova živila oziroma okuse je dobro ponuditi v prvi polovici dneva, saj se bo tako morebitna reakcija na živilo pokazala do večera in ne ponoči. Posamezno živilo uvajamo približno tri dni zaporedoma in če ga malček sprejme brez težav, lahko začnemo z uvajanjem novih okusov.

Predlagamo, da začnete z uvajanjem sezonske zelenjave, saj je le ta lahko prebavljiva, poleg tega pa je tudi bolj nevtralnega okusa.

Nekaj živil, ki lahko ponudite otroku: mehke breskve, mehko kuhana jabolka, avokado, slive, banano, melono, kuhan sladen krompir, mehko kuhano korenje in druge korenovke, bučke, beljak, kuhano meso ter nekoliko kasneje tudi kos zdravega kruha in testenine.

Pričakujte, da prvi mesec ali dva otrok ne bo pojedel polnega obroka, saj je to obdobje namenjeno bolj okušanju hrane. Tudi prebavni sistem se še navaja na nove sestavine in strukturo, zato je pametno, da živila uvajate postopoma.

Pri nekaterih starših, ki se spoznavajo z BLW metodo, obstaja strah, da se malček lahko zaduši. Vedeti moramo, da se pri otroku, ki si hrano sam potisne pregloboko sproži avtomatski odziv, ki hrano potisne navzven ali pa jo otrok sam izpljune. Pravzaprav z BLW metodo otrok trenira varno hranjenje. Pri tem pa je pomembno upoštevati, da mu ponudimo pravilno narezano hrano in da otrok med jedjo ni nikoli sam.

Kakšne so prednosti takšnega uvajanja goste hrane?

–  Prihranek na času, kajti ni vam potrebno pripravljati kašic in otroka hranit po žlički. Celotna   družina se hkrati usede za mizo in zaužije enako hrano (brez soli) ter uživa v skupnih trenutkih.

– Otrok ima pri jedi z žličko občutek, da mora jesti, ker mu hrano nosimo k ustom, pri BLW metodi poje toliko kot želi sam.

– Krepi motoriko in koordinacijo.

– Sposobnost samoregulacije glede prehrane. Malček sam izbira katera hrana mu diši, sam tudi pokuša novo pripravljeno živilo, krepi fino motoriko med rokami in usti, spoznava varen odnos do hrane, saj se nauči, da jo mora najprej prežvečiti in šele nato pogoltniti.

– Vse to pa bo za vašega  malčka zabavna izkušnja, saj bo spoznavanje in mečkanje hrane zanj trenutek v katerem bo neizmerno užival.

Slabosti metode BLW

– Strah staršev, da bi se otrok zadušil.

– V spasirano kašico lahko ‘skrijemo’ tisto zelenjavo, ki mu je manj všeč, v kombinaciji s tisto, ki jo je, pri BLW metodi pa to žal ni mogoče.

– Otrok ne pozna kašaste hrane.

– Pripraviti se moramo, da bo pri hranjenju po BLW metodi otrok občutno bolj umazan. (pa po vsej verjetnosti tudi miza, stol in tla)

Praktični nasveti

– Na začetku uvajanja po BLW metodi, se otrok sam ne bo najedel, zato poskrbite, da na začetku pred obrokom ne bo preveč lačen.

– Bodite potrpežljivi, saj bo na začetku dokler se otrok ne bo navadil njegovo hranjenje potekalo zelo počasi. A že kmalu bo prišel dan, ko boste lahko vsi skupaj istočasno pojedli kosilo.

– Glede na to, da otroček na začetku ne bo imel zob, ali pa bo imel zgolj zob ali dva, naj bo hrana mehka. (tako, da jo lahko zmečka s prstki)

– Ne bodite razočarani, če mu na začetku vsa živila ne bodo všeč, saj jih šele spoznava.

– Predlagamo, da hruško, korenček in podobna živila narežete na ozke palčke tako, da bodo dovolj velike, da jih bo otrok lahko prijel v roko in hkrati žvečil.

– Ponudite mu le nekaj hrane, v kolikor bo imel preveč raznolike hrane in preveč koščkov, se lahko otrok tudi zmede.

– Prej kot se boste sprijaznili z neredom, ki bo nastal okoli otroka, lažje vam bo. =)

Nasvet za super recept:

Mini pirine palačinke z malinami  –  Mamakuha

Potrebujemo:

– 100g pirine moke

– 200ml ovsenega mleka

– pest svežih malin

– 1 jajce

Vse sestavine, razen kokosove maščobe, dobro zmešamo, da postane masa nežno roza barve. Na ponvi za palačinke segrejemo 1/3 žličke kokosovega masla in vlijemo nanj maso. Hkrati lahko pečemo tri palačinke, na klasični ponvi za palačinke. Pečemo na srednjem ognju, na eni strani približno 2 minuti in potem še minuto na drugi. Dodajamo maščobo, po potrebi.

– kokosova maščoba

Poleg se prileže na koščke narezano sveže sadje.

Zgodba o nastanku Froca

Ustanovitelj podjetja Matej je dobil idejo, da naredi popolnoma prilagodljiv otroški stol, kmalu po rojstvu svojega prvega otroka, sina Taja. Kako se je to zgodilo? Več