Uncategorized

5 malo poznanih razlogov, zakaj je dobro, da otroci med obroki sedijo s starši za mizo…

En lep pozdrav,

Če si tukaj z mano, si verjetno ponosni starš svojemu otroku (ali več) in ti njegova sreča pomeni največ v življenju.

Morda te je že kdaj obšla misel, zakaj je vendarle tako zelo pomembno, da tvoj otrok čim prej začne sedeti za mizo z vama in ali ima to na njega kakšen poseben vpliv...

Prav velika verjetnost je tudi, da ste doma že naveličani spotikanja ob tisti “štorasti” otroški stolček in te morda zanima, kako bi lahko malčka učinkovito posedli za jedilno mizo...

Ali pa si preprosto želiš uspešno izpeljati poslovilno zabavo od frutkov in kašic, ter svojemu otroku pomagati pri navajanju na “odraslo” hrano pa bi ti vsak nasvet še kako prišel prav.

Ne glede na to, v kateri izmed zgornjih trditev se morda najdeš pa sem prepričan, da v vsakem primeru želiš za svojega otroka le najbolje in stremiš k temu, da bi njegovo odraščanje potekalo kar se da uspešno in brez zapletov.

Navsezadnje na naših najmlajših le stoji svet (no, vsaj moja babi je vedno tako govorila) : )

Kljub temu, da bi prehranjevanje morala biti ena taka luštna izkušnja, s katero bo tvoj otrok razvil pozitiven odnos do hrane, pa se kmalu lahko obrne v nasprotno smer…

Se ti zdi, da učne urice o prehranjevanju

ne obrodijo sadov?

Se ti zdi, da učne urice

o prehranjevanju 

ne obrodijo sadov?

Ne skrbi - nisi izjema.

S podobnimi zagatami se srečuje ogromno mladih staršev, in če se obrneš na strica Googla lahko opaziš, da je preplavljen z informacijami na to temo.

Žal pa so nekatere, po pravici povedno - brca v temo.

Zato ti bom danes zaupal, katere presenetljive prednosti ima lahko na tvojega otroka zgolj en preprost korak - da sedi z vama za mizo.

Še preden pa se spustim v podrobnosti, naj se ti na hitro predstavim...

Moje ime je Matej Košir in sem oče dveh čudovitih otrok, ki nama z ženo Marušo še vedno znata kdaj pa kdaj “skravžljati” živce, ampak jih imava zato samo še raje.

Poleg tega pa sva z ženo lastnika blagovne znamke Froc, posebnega lesenega otroškega stola, ki že 7 let navdušuje starše in otroke po celi sloveniji.

Zakaj ti to govorim?

Pomembno se mi zdi, da veš, da po poklicu nisem vzgojitelj, prehranski svetovalec ali nutricionist. Sem le ponosni oče, ki se dobro zaveda, da je vsaka pomoč, ki jo mladi starši lahko dobijo v burnih prvih letih otrokovega odraščanja - neprecenljiva.

Zaradi tega bom danes s tabo delil točno to, kako nama je pri najinih otrocih z Marušo uspelo vzpostaviti normalne prehranjevalne navade in bonton pri mizi…

In ja - če si želiš doseči iste rezultate, moraš le poskrbeti, da otrok je za isto mizo, kot ješ ti.

Pa poglejva...

#1: “Copy - paste”...

Ali po slovensko “kopiraj” in “prilepi”.

Naši malčki imajo ves čas na svetu za radovedno opazovanje svoje okolice, in še posebno radi posnemajo praktično vse, kar starši naredimo.

Verjetno je tudi tebi dobro poznan tisti komični trenutek, ko tamalemu požugaš, on pa ti navihano požuga nazaj : )

Zato ni nič čudnega, da nas z veseljem oponašajo tudi takrat, ko se prehranjujemo…

In to, da malček sedi z nami za mizo, mu da odlično priložnost, da nas posnema med obroki, saj se na ta način prej navadi jesti samostojno.

Poleg tega pa jim ogromno pomeni to, da lahko nekaj naredijo čisto tako, kot mami in ati...

Še dobro se spomnim trenutka, ko se nam je najin sin prvič pridružil za mizo. Tako pazljivo je opazoval Marušo, kako zajema govejo juhico z žlico in medtem skušal nekaj podobnega narediti tudi sam.

Verjetno ne rabim posebej razlagati, da je bila njegova žlica že zdavnaj prazna, preden mu jo je uspelo prinesti do ust, a se je kljub temu neizmerno zabaval.

Zabava pa - po številnih raziskavah - ni vse, kar je verjetno moj otrok takrat doživel.

Naj ti razložim...

Kako družinski obroki vplivajo
na mentalno zdravje tvojega otroka...

Kako družinski obroki vplivajo na mentalno zdravje tvojega otroka...

V študiji, ki je bila objavljena v dnevniku Pediatrics so odkrili, da so tisti otroci, ki redno uživajo obroke z družino, manj dovzezni do simptomov za depresijo.

Redni družinski obroki so pomembni za ustvarjanje okolja, v katerem se otrok počuti, da lahko z ostalimi deli svoje zagate, ali pa se, če želi, brezskrbno pogovarja tudi samo o vremenu.

Nas, starše pa navsezadnje nič ne osreči bolj, kot sreča naših najmlajših ter njihov zadovoljen izraz na obrazu, ko lahko sodelujejo pri čemerkoli pač sodelujemo mi : )

Sedenje otroka za mizo z nami pa vpliva tudi na eno izredno pomembno aktivnost...

#2: Mami, ati - BOM kar sama...

Govorim o samohranjenju otroka, ki ga številni strokovnjaki toplo priporočajo.

Povrh vsega pa lahko v ugodnostih tega, da se naš malček s kašico “pomatra” sam, uživamo tudi mi starši…

A preden ti povem, v katerih, najprej raje poglejva, kakšne pozitivne učinke ima vse skupaj za našega najmlajšega...

  • Nauči se prepoznati znake, kdaj je lačen in kdaj ne (na ta način lažje ugotovi, kdaj je čas za obrok)
  • Razvija motorične sposobnosti (med tem, ko se hrani sam, mora biti bolj pozoren na koordinacijo med svojimi ročicami ter očmi)
  • Razvija sposobnost samopomoči (s tem se nauči, kako poskrbeti zase in kako nadzorovati svoje telo)

In ja…

Tudi midva z Marušo sva nekajmesečni hčerki kar malce težko prepustila popoln nadzor nad samohranjenjem, kar je popolnoma normalno...

Hitro se namreč zgodi, da v usta mimogrede zabriše kaj napačnega in potem imamo slabo vest zaradi tega še vsaj naslednjih 50 let : )

Zato je sedenje otroka za isto mizo s starši odličen način, da ga (vsaj za par trenutkov) prepustiš samega sebi, saj ga imaš direktno na očeh.

In kot rečeno… v tem lahko

uživamo tudi starši...

In kot rečeno…

v tem lahko uživamo 

tudi starši...

Ko otrok sedi z nami za mizo in se sam prehranjuje, se tudi mi lažje posvetimo svojemu krožniku.

Za piko na i pa se dvignejo še naši hormoni sreče, saj lahko ponosno opazujemo našega malčka, kako počasi, a še zmeraj prehitro odrašča...

In kar je najbolje -  kar zažarimo od ponosa, ko kateri izmed sosedovih otrok za mizo zganja cele tantrume, med tem, ko naš je kot “ta velik” : )

Ko sva pa že pri “velikih ljudeh”, sem se pravkar spomnil še enega pozitivnega učinka, ki ga s sabo prinaša sedenje otroka za jedilno mizo med kosilom...

#3: Mami, ati - LAHKO kar sama...

Verjetno ti je do tega trenutka ob branju kaj podobnega že šinilo v glavo, zato ti kar zaupam skrivnost...

Poglej…

To, da naši tamali sedijo z nami za mizo in se samostojno prehranjujejo, je koristno iz enega čisto preprostega razloga...

Ko enkrat sami jedo, se morajo zanesti zgolj nase, saj je odvisno samo od njih, ali bo žlica našla pot do ust ali ne : )

In strokovnjaki pravijo, da je to ključno, če ne želimo pogajanj v zvezi s hrano še naslednjih 10 let.

Iz psihološke perspektive to vpliva na samozavest in na občutek, da to zmorejo, kar jim v obdobju odraščanja pride krvavo prav.

S takim razmišljanjem se lažje lotevajo novih izzivov in preskakujejo prepreke.

Na ta način pa otroku tudi pokažemo,

da mu zaupamo in da brezpogojno verjamemo vanj...

Na ta način pa otroku


tudi pokažemo, da mu 


zaupamo in da brezpogojno 


verjamemo vanj...

To pa mu da v življenju le še dodaten zagon za uspeh.

Na portalu CanDo Kiddo navajajo, da neodvisnost otroka v otroških letih pozitivno vpliva na težavne vzorce v prihodnosti, saj se s tem lažje izognejo “uporniškemu obdobju”.

Kar pomeni, da je dobro, če pustiš otroku, da dela stvari po lastni izbiri in ga ne skušaš preveč omejevati.

Hrana bi navsezadnje zanj morala biti čim bolj zabavna in končni cilj je, da se samostojno navadi eksperimentirat.

To pa naju pripelje do pozitivnega vpliva sedenja otroka za mizo, za katero boste doma hvaležni še dolga leta...

#4: Zbogom izmišljevanje...

Naj pojasnim…

Če se spomniš, sva v prvi točki govorila o obdobju posnemanja, ki je tesno povezan s tem, ali bo otrok izbričen pri hrani, ali ne.

Naši najmlajši navsezadnje gledajo, vohajo in posledično tudi poskusijo hrano, ki jo jedo ostali člani družine.

Študije so pokazale, da izpostavljenost različni hrani v kombinaciji z odličnim zgledom, kako kulturno sedijo za mizo ostali, pomaga otroku privzeti pozitivno percepcijo glede hrane.

To pride še posebej prav takrat, ko začneš malčka postopoma navajati na bolj “odraslo” hrano.

In če sedi s tabo za mizo, ima krožnik na isti površini kot ti, ter radovedno opazuje, kaj nosiš v usta, si podzavestno želi to poskusiti tudi sam.

Tako lahko s pomočjo posnemanja brez težav poskusi nekaj novega, če bo le izgledalo, da ti je všeč to, kar nosiš v usta : )

Če otrok razvije bolj dovzeten in spoštljiv odnos do hrane, pa se lahko na veliko izgognemo eni izmed (po mojem mnenju) najbolj nadležnih akcij, do katere ponavadi pride med samohranjenjem v visokih stolčkih...

#5: “Hej, tega se pa ne meče po tleh…”

Če je tvoj malček še v tej fazi “manir” za mizo, potem ti je verjetno dobro znan ta stavek, medtem, ko opazuješ, kako otrok že petič zabriše na tla kos jabolka.

Vendar se s tem, ko otrok sedi z nami za mizo, tako vedenje lahko hitro konča.

Ja - dejansko ti ne bo več treba nenehno pometati in čistiti tal.

Kako pa je to sploh mogoče?

Poglej…

Razlog, da otroci tako radi mečejo hrano iz svojih visokih stolčkov je - ker preprosto lahko!

Kako pa ne bi, ko je okrog njih tooooliko prostora, in hrana lahko leti takoooo zelo daleč - direktno na sveže oprano preprogo…

In skrivnost naše jedilne mize je ta, da ima preprosto mnogo večjo površino, kot pa tisti majhni pladenjček na visokem stolčku…

Odvečni prostor je namreč ta, ki jim da inspiracijo za umetnine, namesto, da bi se osredotočili na tiste umetnine na krožniku : )

Zato se verjetnost metanja hrane naokrog drastično zmanjša, ko otroka posedeš za “taveliko” mizo. S tem pa se zmanjša tudi obseg tvojega čiščenja po dolgem dnevu…

Tako…

Pa sva predelala najbolj pomembne razloge, zaradi katerih je dobro, da otrok sedi z nami med obroki. Verjamem, da ti bodo resnično lahko koristili pri teh pestrih učnih uricah o prehrani.

In glede na to, da si še vedno tukaj z mano, verjetno nekaj o visokih stolčkih že veš, zato se morda sprašuješ naslednje...

Ali obstaja otroški stol, ki ga sploh

lahko “stišim” pod mizo?

Ali obstaja otroški

stol, ki ga sploh lahko

“stišim” pod mizo?

Odlično in povsem razumljivo vprašanje.

Večina visokih stolčkov staršem včasih povzroča veliko sivih las…

Poleg tega, da so redko prilagodljivi in hkrati zavzamejo precej prostora, so velikokrat precej nevarni, za “piko na i” pa ne zagotavljajo dobre opore otrokovi hrbtenici.

Ampak ne skrbi...

To ne pomeni, da boste doma morali ostati prikrajšani za pozitivne učinke, ki jih sedenje našega malčka z nami za mizo prinese s sabo.

Sam sem namreč konkretno “domačo nalogo” o visokih stolčkih opravil že nekaj let nazaj, in glede na to, da si še kar tukaj z mano verjamem, da te znajo rezultati zanimati…

Obstaja prilagodljiva, priročna in

kar je najbolj pomembno - varna rešitev za tvojo družino…

Obstaja prilagodljiva, priročna in kar je najbolj pomembno - varna rešitev
za tvojo družino…

In ne - v mislih nimam novega enoprostorca : )

Govorim o našem Frocu, ki je bil zasnovan ravno iz tega razloga, ker je ponudba visokih stolčkov pri nas, milo rečeno - porazna.

Z ženo Marušo sva nanj izredno ponosna in menim, da zna pritegniti tudi tvojo pozornost…

Glede na to, da sva danes veliko govorila o praktičnosti stola, ki omogoča “vključevanje” otroka za mizo, je najin Froc idealen, saj je prilagodljiv v treh točkah:

  • Ledvenem delu
  • Sedalu
  • Opori za noge

Ja, to pomeni, da praktično raste s tvojim otrokom...

Dobro, Matej, mi lahko poveš 

še kaj več o tem stolu?

Dobro, Matej, mi lahko poveš še kaj več 

o tem stolu?

Z veseljem : )

Prav v ta namen sem namreč spisal simpatično pismo, kot starš staršu.

V njem ti do potankosti predstavim Froca, ki pa verjamem, da te bo navdušil, kot ostalih več kot 1420 ponosnih lastnikov...

Tako da…

Če si želiš spoznati ta simpatičen, prilagodljiv in predvsem praktičen otroški stol (v celoti narejen v Sloveniji), klikni na povezavo spodaj in ga spoznaj…

Se vidiva tam,

Matej Košir, ponosni lastnik blagovne znamke Froc

P.S. Tudi, če na nakup stola doma še niste pripravljeni, nič zato, saj vem, da se takšne odločitve ne zgodijo čez noč.

Vseeno sem zadovoljen, da si še vedno z mano, saj vem, da ti je od tega pisma zagotovo uspelo odnesti pomembne in predvsem uporabne informacije za življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja