Izgorelost mladih mamic: Izzivi, vzroki in rešitve za ohranjanje dobrega počutja

Vloga materinstva je ena najlepših in naj izpolnjujočih vlog v življenju ženske. Vendar pa ni skrivnost, da lahko mlade mamice doživijo obdobja izgorelosti, ko so izčrpane tako fizično kot čustveno. Ta članek obravnava pojav izgorelosti pri mladih mamicah, razloge za njeno pojavljanje ter ponuja nekaj praktičnih rešitev za ohranjanje dobrega počutja.

Definicija in simptomi izgorelosti

Izgorelost je stanje, ki nastane zaradi dolgotrajnega stresa, preobremenitve in pomanjkanja zadovoljstva pri delu ali življenju. Mlade mamice so zaradi številnih zahtevnih nalog, kot so skrb za dojenčka, gospodinjska opravila, pomanjkanje spanja in obvladovanje novih vlog, še posebej izpostavljene tveganju za izgorelost. Med simptomi izgorelosti pri mladih mamicah lahko naštejemo kronično utrujenost, pomanjkanje energije, občutek nemoči, depresijo, tesnobo, izgubo motivacije in zmanjšano zmožnost obvladovanja stresa. Znake in simptome izgorelosti je objavil tudi Nacionalni inštitut za zdravje.

Izgoreli mamici naj ne bo težko prositi za pomoč

Vzroki izgorelosti pri mladih mamicah

Pomanjkanje podpore in družbene izolacije: Mlade mamice se pogosto soočajo s pomanjkanjem podpore in razumevanja s strani svojega socialnega okolja. To lahko vodi v občutek izolacije, kar povečuje tveganje za izgorelost.

Preobremenjenost: Pogosto prevzemanje številnih vlog, kot so skrb za dojenčka, gospodinjska opravila, delo in skrb za partnerja, lahko pripelje do preobremenjenosti. Pomanjkanje časa zase in za sprostitev lahko hitro izčrpa mlade mamice.

Perfekcionizem: Veliko mladih mamic si prizadeva biti popolna mama, kar ustvarja pritisk in občutek neuspeha, ko stvari ne potekajo po načrtih. Ta pritisk lahko poveča tveganje za izgorelost.

Vpliv izgorelosti na mlade mamice

Izgorelost lahko močno vpliva na duševno, čustveno in telesno zdravje mladih mamic ter na njihove odnose z otrokom in partnerjem. Pomanjkanje energije in motivacije lahko vpliva na sposobnost izpolnjevanja materinskih dolžnosti, kar lahko povzroči občutke krivde. Izgorelost lahko privede tudi do depresije, tesnobe in zmanjšane samozavesti.

Rešitve za ohranjanje dobrega počutja mladih mamic

Podpora socialnega okolja: Pomembno je, da mlade mamice dobijo podporo družine, prijateljev in skupnosti. Občutek pripadnosti in razumevanje lahko zmanjšata tveganje za izgorelost.

Samooskrba: Mlade mamice morajo poskrbeti zase in si vzeti čas za sprostitev ter skrb za svoje telesno in duševno zdravje. Redna telesna aktivnost, zdrava prehrana, dovolj spanja in čas za hobije so ključni elementi za ohranjanje dobrega počutja.

Postavljanje meja: Mlade mamice se morajo naučiti postavljati meje in se zavedati svojih omejitev. Zavrnitev dodatnih obveznosti, delegiranje nalog in sprejemanje pomoči od drugih so pomembne strategije za preprečevanje preobremenjenosti.

Iskanje strokovne pomoči: V primeru, da se simptomi izgorelosti stopnjujejo ali vztrajajo, je pomembno poiskati strokovno pomoč. Individualno svetovanje ali terapija lahko pomagata mladim mamam pri obvladovanju stresa, razumevanju svojih potreb in učinkovitih strategij za premagovanje izgorelosti.

Pri izgorelosti se obrnite tudi na strokovno zdravniško pomoč.

Izgorelost mladih mamic je resen izziv, s katerim se soočajo mnoge ženske. Razumevanje vzrokov in simptomov izgorelosti ter uporaba ustreznih rešitev za ohranjanje dobrega počutja je ključno za preprečevanje in obvladovanje tega stanja. Mlade mamice si zaslužijo podporo in razumevanje, saj je njihova vloga izjemno zahtevna. S pravilno oskrbo in samooskrbo lahko mlade mamice ohranijo svoje dobro počutje ter uživajo v čudovitem potovanju materinstva.

Pravilen položaj sedenja otroka v stolčku za hranjenje

Zakaj je pomembno, da otroku omogočimo naraven razvoj hrbtenice že v prvih letih življenja, ko je razvoj najbolj intenziven?

Ob podrobnem pregledu zadnjih raziskav lahko opazimo, da številne kronične bolezni v odraslem obdobju izhajajo iz otroštva.

V prvih razredih osnovne šole otroci v povprečju presedijo kar 10 ur dnevno. Otroštvo je obdobje, v katerem se začnejo oblikovati navade posameznika. S preventivnim ravnanjem lahko preprečimo škodljive vplive nepravilne drže. Je pa glede na čas, ki ga otrok preživi sede, pomembno, kako sedi.

Dokler otrok še ne sedi samostojno, je najbolj primerno, da ga med hranjenjem držimo v naročju, saj mu na ta način najlažje omogočamo ustrezno oporo.

V obdobju, ko otrok začne samostojno sedeti, to je običajno pri 6. mesecih pa je čas, da ga posadimo v primeren stolček za hranjenje.

To pomeni, da ima stolček predvsem oporo za stopala, da sta sedalo in naslonjalo čvrsto, ter da nudi pokončen položaj sedenja.

Zato je nakup ustreznega stolčka za hranjenje ključnega pomena, če želijo starši svojemu otroku omogočit prijetno doživetje obroka, hkrati pa poskrbeti še za pravilen razvoj hrbtenice.

Pri tem mora biti kot v kolkih, kolenih in stopalih 90 °.

Pravilna drža ni izjemnega pomena le za zdravje hrbtenice, pač pa celotnega telesa, okostja, celo pljuč, ter tudi za povečanje koncentracije, zato bi morali otroka že v zgodnjih letih naučiti pravilne drže, tako boste otroku prihranili kasnejše bolečine ter nepotrebno in drago zdravljenje v odrasli dobi.

Zagotovo se vsi zavedamo, kako pomembno je, da sedimo pravilno, ne glede na to, ali si otrok ali odrasel, zato je pomembno, da že v zgodnji fazi odraščanja poskrbimo za pravilno sedenje.

Kaj je hrbtenica?

Hrbtenica je sestavljena iz številnih posameznih kosti, imenovanih vretenca, ki jih povezujejo mišice in vezi. Ploščati, mehki diski ločujejo in blažijo vretenca pred drgnjenjem drug ob drugega. Ker so vretenca ločena, je hrbtenica prožna in se lahko upogne. Vretence, diski, mišice in ligamenti skupaj tvorijo hrbtenico.

Normalna hrbtenica je močna in gibljiva. Medtem ko se hrbtenice razlikujejo po velikosti in obliki od osebe do osebe, ima zdrava hrbtenica naravne krivulje od spredaj proti hrbtu, ki omogočajo hojo, ravnotežje, sedenje, stanje in zvijanje, kar so zapleteni, interaktivni gibi.

Vzravnana in pokončna postava ne le pomaga vašemu otroku, da je videti bolj samozavesten, pomaga tudi pri lajšanju napetosti mišic, bolečin v hrbtu in vratu. Razvijanje dobre drže med rastjo vašega otroka ima dolgoročne koristi, ki se bodo obrestovale vse njegovo življenje.

Kako se razvija hrbtenica?

Rast hrbtenice je najhitrejša do otrokovega petega leta starosti, nato se razvoj nekoliko upočasni in kasneje spet intenzivno pospeši med puberteto.

Otrokova hrbtenica se naravno ukrivlja v stopnjah:

Med razvojem ploda se razvijejo primarne krivine v torakalni hrbtenici, pa tudi sakralna krivina na dnu hrbtenice.

Kot dojenčki imajo otroci hrbtenico v obliki črke C. Sekundarne krivine v vratni in ledveni hrbtenici se razvijejo, ko dojenčki postanejo sposobni dvigniti glavo, sedeti, plaziti, stati in hoditi.

Odgovornost vsakega starša je, da je pozoren na otrokov sedeči položaj saj s tem pomaga izboljšati držo otroka in navsezadnje zmanjša bolečine v hrbtu.

Je dobra drža res pomembna?

»Nepravilna drža lahko povzroči povečano obremenitev mišic, vezi, sklepov in kosti. Ko otrok raste, lahko slaba drža vodi do nenormalnega položaja, nenormalne rasti hrbtenice in navsezadnje do povečanega artritisa pozneje v življenju.”

Obremenitev sklepov hrbtenice lahko povzroči degeneracijo sklepov in artritis hrbtenice. Pravilna drža pomaga sprostiti hrbtne mišice, zmanjša utrujenost, bolečine v hrbtu in druge bolečine. Prav tako poravna sklepe in kosti v hrbtenici, kar dodatno zmanjša tveganje za degeneracijo in artritis.

Raziskave namreč kažejo, da lahko poleg slabe drže, nepravilen razvoj hrbtenice vodi do številnih težav v življenju, kot so:

Slab spanec: Za dobro razpoloženje in dobro življenje je zelo pomemben spanec, toda, če se ponoči zbujamo zaradi bolečin v hrbtenici, dober spanec to še zdaleč ni.

Oslabljen imunski sistem: Le malokdo se zaveda, da pri krepitvi imunskega sistema pomembno vlogo igra tudi dober spanec in je ključnega pomena. Spanje je biološka funkcija in je tako kot pravilna prehrana pomembno za kakovost življenja. Ne potrebujemo ga le za telesno zdravje in uspešno delovanje imunskega sistema, temveč tudi za dobro duševno zdravje, saj nam pomaga pri obrambi pred stresom, depresijo in tesnobnostjo. Iz tega dejstva lahko izhajamo, da v kolikor se bomo zbujali zaradi težav v hrbtenici, oslabljen bo naš imunski sistem.

Motnje v obnašanju in razdražljivost: Bolečine nam poslabšajo spanec in nas že zaradi tega naredijo bolj razdražljive.

Težave pri razvoju možganov: Hrbtenico sestavljajo posamezna vretenca, povezana z močnimi vezmi, medvretenčnimi ploščicami in sklepi, za stabilnost skrbijo mišice neposredno ob hrbtenici, sodelujejo pa tudi trebušne, prsne, hrbtne in seveda vratne mišice. Poleg tega vsebuje in varuje del osrednjega živčevja – hrbtenjačo. Hrbtenjača je pomemben del osrednjega živčevja, ki skupaj z živci omogoča, da se iz možganov prenašajo živčni impulzi za delovanje mišic, od čutilnih telesc (receptorjev) in prostih živčnih končičev na obrobju pa v možgane prenos dražljajev dotika, bolečine, toplote, mraza in položaja udov. Omogoča tudi pravilno delovanje žlez, mišic zapiralk (sfinktrov) in notranjih organov.

Študija Nacionalnega inštituta za zdravje je ugotovila, da lahko poleg bolečin v mišicah in sklepih slaba drža v otroštvu vpliva na spremembe v hrbtenici, kar privede tudi do kifoze ali skolioze – ukrivljene hrbtenice.

Pravilno sedenje otrok je smiselno jemati bolj resno že praktično od otrokovega šestega meseca naprej.

Kakšna je pravilna telesna drža za otroka?

Ko sedi, mora biti hrbet otroka vzravnan z rameni nazaj. Zadnjica mora biti povsem nazaj v stolu. Ta položaj sedenja mora otrokovi hrbtenici omogočiti, da sedi v naravnem položaju S. Zgornji del hrbta in ramena se bodo upognili naprej, medtem ko spodnji del hrbta tvori padec.

Kako lahko izboljšam držo svojega otroka?

Če želite popraviti otrokovo držo, se prepričajte, da ve, kaj je dobra drža. Pokažite jim, kako pravilno sedeti in stati, in bodite zgled tako, da popravite tudi svojo držo. Ko opazite, da je drža vašega otroka slaba, ga nežno opomnite. Beseda pohvale, ko vaš otrok pravilno sedi ali stoji, lahko veliko pripomore.

Krepitev hrbtnih in ramenskih mišic s telesno dejavnostjo ter nenehno poskušanje izboljšanja njihovega sedenja in stanja bo sčasoma izboljšalo držo. Ko se otrokove hrbtne mišice okrepijo, bodo lahko držali pravilno držo dlje in z manj opominov.

Spodbujajte svojega otroka, naj si vzame pogoste odmore pri uporabi računalniških zaslonov ali gledanju televizije, da raztegne utrujene mišice. Tudi naložba v otroški stol lahko olajša pravilno sedenje otroka.

Otroški stol je zelo pomemben za pravilen razvoj otrokove hrbtenice.

Kot smo že omenili otrok v povprečju sedi 10 ur dnevno, kar pomeni, da se s pomočjo otroškega stola ne samo prehranjuje, temveč tudi igra, riše itd. Pomembno je, da starši otroka na vsakih 45 minut sedenja opomnemo, da se malo pretegne.

Spoznanje, da ima približno 2 do 5 odstotkov otrok težave, ki so ocenjene kot manjše ali večje deformacije hrbtenice je zaskrbljujoče. Najpogosteje postavljena diagnoza in najpomembnejša težava naših otrok je skolioza – nepravilno ukrivljen le en del ali celotna hrbtenica. Ta je najpogosteje ugotovljena pri starosti med 9. in 10. letom.

V ta namen smo razvili otroški stol za hranjenje, ki se prilagaja otroku glede na njegovo starost, torej od 6. meseca pa vse do 10. leta.

Leseni in prilagodljivi stol za hranjenje Froc se kot edini na tržišču prilagaja kar v treh pozicijah. 

Nastavit je moč višino od tal, višino nožnega naslona in položaj hrbtišča. To pa zagotavlja, da bo imel otrok vedno stol prilagojen svoji višini. 

Kaj pa je pravilna višina stola?

Noge morajo biti s celim stopalom na tleh ali podporniku za noge, pod kotom 90 stopinj glede na golen, hrbet pa naj bo podprt z ledveno oporo. To pa je tudi ključno, saj zaradi previsokih ali prenizkih stolov v odnosu na mizo ali drugo delovno površino otrok izbira napačne in za razvoj hrbtenice nevarne položaje.

Viseče nogice brez podpore slabo vplivajo na pravilen razvoj hrbtenice.

Študije povezujejo vpliv 90-90-90 kotnega sedenja na učenje pisanja pri otrocih.

Svetovno znano združenje strokovnjakov, pod imenom Morneau Shepell, potrjuje, da je sedenje v 90-90-90 kotnem položaju izjemno pomembno za izboljšanje pisave pri otrocih.

Pravijo, da lahko z nepravilnim sedenjem precej omejimo pisanje otroka in na koncu je rezultat – nerazločno pisanje.

To pa lahko privede tudi do tako imenovane digrafije ali “motnje pisnega izražanja”, kar je pravzaprav že postala medicinska diagnoza za slab rokopis.

Poleg pravilnega pisanja, lahko 90-kotno pravilo sedenja pozitivno vpliva na še eno vsakodnevno opravilo, ki ga ni moč prezreti v tej tematiki, to pa se navezuje na prehranjevalne urice.

Zasebno združenje terapevtov iz Velike Britanije predstavlja 3 pomembne posledice pravilnega sedenja otrok (90-90-90 položaj) med prehranjevanjem…

Podpira pravilno dihanje (s tem ima otrok večji dovod kisika ter manj možnosti za zadušitev).

Zagotavlja podporo in varnost pri sedenju, kar mu omogoča, da se osredotoči na uživanje obrokov (otrok se lahko končno osredotoči le na hrano na krožniku in ne na vse okrog mize).

Omogoča boljšo koordinacijo iz rok v usta, kar posledično omogoča tvojemu otroku, da bolje žveči (fina motorika pa je tudi zelo pomembna pri razvoju možganov otrok).

Ali je stol Froc primeren za otroke smo povprašali fizioterpevtko…

»Kot delovna terapevtka s področja razvojno nevrološke obravnave otrok (RNO), sem ugotovila, da je stol FROC zelo kvaliteten za sedenje, saj omogoča pravilno sedenje od najmlajših otrok pa do nekoliko večjih, ki pa se vedno potrebujejo nožno podporo. Stol Froc omogoča otroku pravilno sedenje saj je podprt na točkah, ki so za razvoj hrbtenice in pravilnega sedenja najbolj pomembne.«

Stol da otroku podporo v hrbtnem delu, kar pomeni, da mora aktivno sedeti, daje mu nožno oporo, kar pomeni, da ima občutek pravega sedenja. Kot v kolkih, kolenih in stopalih naj bo 90.

Obe komponenti, pa sta zelo pomembni tudi pri izvajanju aktivnosti ob mizi saj ob pravilni drži in ob poravnavi telesa lažje in kvalitetneje opravljano aktivnosti.

Že v rani mladosti je treba misliti na preventivo in vzgojo otrok, da se bodo zavedali, da je pravilno sedenje ključnega pomena za zdravo hrbtenico.

Ko se odločate za nakup stolčka, za svojega otroka, poiščite stolček, ki bo vašemu otroku nudi karseda kvalitetno sedenje in zadovoljstvo.

Na kaj moramo biti pozorni ko izbiramo stolček za svojega otroka:

•          Ergonomija stola

•          Udobno in oblazinjeno sedišče, ki se ga lahko odstrani

•          Varnostni obroč oz. pasovi, ki se ga lahko odstranijo

•          Nastavljiv hrbtni naslon

•          Po višini nastavljiv sedelni del

•          Po višini nastavljiva podpora za nogi

•          Spreminjanje nastavitev, ki omogočajo, da stol raste z otrokom.

Ne pozabite pa, da vaš otrok hitro raste. Stolček, ki ga lahko prilagajamo velikosti otroka, je odlična rešitev. Obstajajo pa tudi takšni stolčki, ki prenesejo večje obremenitve in ko otrok zraste, ga lahko uporablja tudi za pisalno mizo.

Kot v kolkih, kolenih in stopalih naj bo 90˚.

Večini otrok ni treba k zdravniku ali fizioterapevtu, da bi dosegli boljšo držo. Če pa ima vaš otrok bolečine v hrbtu ali če se njegova hrbtenica ne more postaviti naravnost in pokonci, se pogovorite z otrokovim pediatrom. Nekaterim otrokom z zelo slabo držo ali drugimi zdravstvenimi težavami lahko koristijo programi fizikalne terapije, namenjeni krepitvi hrbta in ramen.

V redkih primerih ima lahko otrok nekaj, kar ni pravilno oblikovano v hrbtenici, kar je znano kot vretenčna anomalija. Ta stanja je mogoče zdraviti z opornico za hrbet ali včasih s korektivno operacijo.

Ne pozabite, razvijanje dobre drže med rastjo vašega otroka ima dolgoročne koristi, ki se bodo obrestovale vse njegovo življenje, zato ga spodbujajte, k pravilni drži in ne pozabite, da naložba v otroški stol tudi lahko olajša pravilno sedenje otroka.

Materinski dan

Materinski dan

– 25 %

rating rating rating rating
Družine ga obožujejo

Slovenski izdelek

Plod domačega znanja, saj je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji.

Raste z otrokom

Uporaba stola skozi celotno otroštvo.

Prihranek

Nobene potrebe po nakupu stola naslednjih 10 let.

Prilagajanje

Stol se prilagaja glede na starost in višino otroka.

Udoben in ergonomski

Ergonomska pozicija sedenja zagotavlja, da je hrbtenica vedno naravno podprta.

Pozitivni vpliv na razvoj

Omogoča aktivno vključenost otroka v dogajanje za jedilno mizo.

Minimalistična zasnova

Zavzame zelo malo prostora v stanovanju.

Stol je v celoti lesen

Stol je eco-friendly, saj je v celoti izdelan iz lesa.

Prilagodljiv in Praktičen

Froc raste z vašim otrokom, zato ga bo s prida uporabljal od 6. meseca in vse do 10. leta starosti.

Nastavljiv po višini

Sedišče je nastavljivo do višine 68 cm

6 mesecev

2 leti

4 leta

10 let

Nastavljivo naslonjalo

Edini leseni otroški stol na trgu pri katerem je možno nastaviti hrbtišče

Nastavljiv podpornik za noge

Podpornik za noge se prilagaja otrokovi starosti

Zakaj ga družine obožujejo

NASTAVLJIV

Froc raste z vašim otrokom, saj ga bo s pridom uporabljal od 6. meseca in vse do 10. leta starosti. Froc se vašemu otroku prilagaja s tremi preprostimi nastavitvami. Nastaviti je moč višino od tal, višino nožnega naslona in položaj hrbtnega naslona. Z leti, ko bo vaš otrok zrastel in postal večji, varovala več ne bo potreboval, takrat ga boste lahko enostavno odstranili. En stol za celo otroštvo, od 6. meseca dalje, pa vse do najstniških dni.

VAREN

Varnost vaših otrok nam je daleč najpomembnejša, zato smo Froca izdelali na eni masivni nogi s štiritočkovnim križem. Na ta način smo zagotovili, da je težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah. Stol je pridobil certifikat za varnost po standardih SIST EN-14988 : 2017 + A1 : 2020.

DOVRŠEN

Stol Froc je plod domačega znanja saj je razvit in v celoti narejen v Sloveniji izključno iz slovenskega lesa.

ZAVZAME MALO PROSTORA

Je minimalistično zasnovan, kar pomeni, da je precej manjši od preostalih stolov na trgu, a prav to je največja prednost Froca, kajti poleg izredne praktičnosti vam bo zavzel tudi malo prostora v stanovanju, saj ga boste zlahka, lepo pospravili pod mizo.

ruler

100 dnevni test

Verjamemo v kakovost ampak kljub temu imate možnost, da ga v roku 100 dni vrnete in vrnili vam bomo denar.

5 let garancije

Stol Froc nudi 5 letno garancijo na vse lesene dele.

Brezplačna dostava

Stol Froc vam brezplačno dostavimo do vaših vrat.

Pravijo da je froctastičen

Eva Ahačevič Pakiž

Manekenka in blogerka Eva Ahačevčič Pakiž je mamica ljubki deklici Mili. Eva je ljubiteljica čevljev, Mila pa ljubiteljica igrač, živali in seveda Froca 🙂

Maruša Zdelar Prelesnik

Stolček Froc smo kupili za našega malega Jona. Prvič smo ga vanj posedili pri šestih mesecih, ko je že precej dobro sedel. Vidi se, da mu je udobno v njem, veselo sedi za mizo in z rokicami udarja po njej. Rekla bi, da se počuti zelo okretnega. Froc je tudi nekaj lepega v naši kuhinji.

Neja Gruden

Naša družina je nad stolom Froc navdušena predvsem zato, ker nam ob mizi ne zasede toliko prostora kot nam ga je zavzel stol pred tem. Resnično je bolj praktičen in prilagodljiv kot ostali stoli. Tudi videz stola je edinstven, še bolj kot to, pa nam je v zadovoljstvo to, da v njem rad sedi tudi naš Ian.

Varnost & Trajnostni Design

Varnost je na prvem mestu, a design nam je zelo pomemben. Oba dejavnika smo združili v en izdelek.

Varnost s certifikatom

Certificiarno v akreditiranem laboratoriju TÜV, testirano z našimi otroci doma

Narejeno iz trajnostnega lesa

Froc je naravni proivod saj je v celoti narejen iz lesa lokalnega izvora

Večkrat nagrajen izdelek

Stol Froc je prejel več nagrad za najboljši otroški izdelek tako v Evropi kakor tudi v Aziji

froc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chair

Ustvari svojega Froca

Z našim konfiguratorjem se lahko poigrate in si pričarate svojega Froca

4 osnovne barve

6 barv stola

7 vrst blazinic

Pogosto zastavljena vprašanja

Je stol dovolj varen?

Uspešno je prestal strogo testiranje na mednarodnem akreditiranem laboratoriju TÜV, dnevno pa ga uporabljajo naši otroci doma.

Varnost vaših otrok nam je daleč najpomembnejša, zato smo Froca izdelali na eni masivni nogi s štiritočkovnim križem. Na ta način smo zagotovili, da je težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah. Stol je pridobil certifikat za varnost po standardih SIST EN-14988-1 in 14988-2.

Skriti elementi, ki zagotavljajo stabilnost

Na prvi pogled je stol povsem lesen, vendar se v njemu skrivajo kovinski kosti, ki so še kako pomembni, da je stol Froc eden od najbolj stabilnih stolov.

Kovinska križa, ki sta vgrajena pod sedalom lesenim križem v debelini 4 mm sta najbolj zaslužena, da je stol izredno stabilen. Vezne elemente in skrite vijake za boljšo trdnost, pa vsebujeta tudi leseno naslonjalo in nožni podpornik.

Kakšne so dimenzije stola?

  • Minimalna višina sedišča je 44 cm.
  • Maksimalna višina sedišča je 68 cm.
  • Širina stola je 53 x 52 cm.

Kako dolgo poteka dostava?

Otroški stol Froc in njegove dodatke pošiljamo preko Pošte Slovenije oziroma preko dostavne službe GLS. Froc bo pripravljen za pošiljanje najkasneje v 7-ih dneh. O predhodnem prejemu paketa, boste obveščeni.

Kot družinsko podjetje strmimo k zagotavljanju kakovosti ker nam je mar za kupce, zato želimo zagotoviti, da je vsak Froc skrbno izdelan, da bo lahko služil vašemu otroku skozi celotno odraščanje. Vsak stol je zato izdelan posebej, po vašem potrjenem naročilu.

Kdaj lahko začne otrok uporabljati stol?

Otrok lahko sedi na stolu takrat, ko samostojno sedi. V povprečju je to med šestim in osmim mesecem.

Strošek dostave

Ob nakupu stola Froc je dostava brezplačna. Za vsa naročila v vrednosti do 100 € pa znaša strošek dostave 5 €.

Kolikšna je garancija?

Garancija na otroške stole Froc je 5 let.

Imate dodatna vprašanja? Oglejte si jih tukaj

froc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chair

7 kriterijev pri nakupu otroškega stola

Ali tudi vi iščete ustrezen stol za hranjenje za svojega malčka, v katerem bo otrok varen in se počutil dobro? 

No, težko pomislimo, da si kateri od staršev tega ne bi želel.

V visokem stolčku otrok navsezadnje preživi veliko časa, saj se tam prehranjuje, ustvarja, ali pa radovedno opazuje starše pri njihovih opravilih.

Pri nakupu stolčka, pa se večinoma starši sprašujejo naslednje… 

•     Koliko bo treba odšteti za stolček?

•      Ali bo stolček dovolj varen za mojega otroka?

•      Ali bo povrh vsega stol všečen in “pasal” v domače okolje?

Če se sprašujete o vsaj eni izmed zgornjih dilem, mislim, da vam lahko pomagamo.

Poleg teh vprašanj, se vam po vsej verjetnosti poraja še mnogo drugih… na trgu pa je toliko možnosti!

Popeljali vas bomo skozi vodič in vam predstavili ključne vidike, ki so pomembni.

Tehnični vidik

Prva zagata, na katero marsikdo sprva niti ne pomisli je ta, koliko prostora sploh imamo na voljo ter kam boste stolček doma postavili…

V kolikor nimate velike hiše, je še kako pomembno, da imate doma stol, ki se ga da lepo pospravit pod mizo in ne zasede veliko prostora. Pri nakupu otroškega stola je potrebno to prej preveriti.

Izbira stolčkov je obširna, lahko pa izbirate tudi med takšnimi, ki jih preprosto porineš pod mizo. Včasih šele po tem, ko postavimo stol v prostor opazimo kako ima velike in glomazne noge, ki kaj kmalu postanejo predmet spotike.

Naslednja stvar, ki igra veliko vlogo pri otroških stolčkih je zagotovo njegova prilagodljivost.

Za dober stolček je vsekakor potrebno odšteti malo več denarja, zato je še posebej pomembno, da se stolček prilagaja otrokovi višini, kar pomeni, da raste z otrokom, zato ga lahko sprida uporablja vsaj 10 let in zato vam ne bo potrebno kupovati dveh stolov.

Dobrodošlo je seveda tudi to, da je stolček lep, da je lepega in sodobnega dizajna, saj se bo namreč več let nahajal v vašem osrednjem prostoru stanovanja. Več kot videz pa je zagotovo pomembno tudi to, da je stolček kompakten, v tem primeru je bolje izbrati malo težjega in pa takega, ki ima težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah.

Vsi otroci od 6. meseca do 3. let morajo uporabljati varnostni obroč oziroma Baby set, ki preprečuje, da bi otrok splezal s stola in se pri tem poškodoval. Za še boljšo varnost, pa je otroka dobro pripeti z naramnicami, ki so 5 točkovne, saj se otrok na ta način ne bo moral sam odpeti.

Da pa bi vedeli ali ima stolček vse našteto, bodite pozorni na certifikat kakovosti, tako imenovani TUV, kar pomeni, da je bil stol certificiran s strani mednarodnega laboratorija za kakovost.

Obstaja pa še nekaj, kar je dobro imeti v mislih…

Na to lastnost do tedaj ljudje sicer niso bil najbolj pozorni, a dejstvo, da smo ljudje čedalje bolj trajnostno naravnani govori svoje.

Glede na to, da smo že omenil les in plastiko, pa se dotaknimo tudi te dileme…, ki sta pomembni pri nakupu otroškega stola.

Trajnost

Življenjska doba stolčka je dejavnik, ki ga je vsekakor potrebno vzeti v zakup. To pa je v veliki meri odvisno od materiala, iz katerega je stolček izdelan…

Danes so sicer tako plastični kot leseni modeli večinoma narejeni iz kvalitetnih in vzdržnih materialov, da bi vama z malčkom lahko zagotovili kar čim bolj dolgotrajno uporabo. 

A dejstvo ostaja…

Leseni stolčki so v veliki večini še vedno zmagovalci na “daljše proge”, saj so avtomatsko malce težji – tako se tudi težje prekucnejo in poškodujejo.

Daljša življenjska doba stola pa je odlična, če ga želite uporabiti pri naslednjem otroku, ali celo nekega dne pri svojih vnučkih…

Navsezadnje ima vsak od nas doma kak kos lesenega pohištva, ki je še od starih staršev : )

Je pa res…

Leseni stolčki sicer “živijo” dalj časa, a so zaradi bolj obstojne izdelave ponavadi tudi dražji. 

Lesen in plastični stol za hranjenje

Še vedeno pa je pri ceni smotrno upoštevat dejstvo, da nekatere stole malček lahko uporablja  10. let. Od dojenčka pa vse do najstniških dni stol raste z otrokom. To pomeni, da se strošek prvotnega nakupa porazdeli na kar 120 mesecev, kar pomeni, da je mesečni strošek, ki ga namenite za nakup stola le 3€.

Povrh vsega pa je manj škodljiv okolju in kar je najbolj pomembno – na dotik je prijazen malčku.

Les je naravno obnovljiv, lahko ga recikliramo, poleg tega pomembno prispeva k zniževanju emisij toplogrednih plinov. Če uporabimo samo 1 m3 lesenih izdelkov namesto drugih materialov, zmanjšamo CO2 v ozračju za dve toni. S tem pa se prednosti, ki govorijo v prid lesu, še zdaleč ne končajo.

Prilagodljivost je pomembna pri stolih zra hranjenje

Kot veste, otroci hitro rastejo tako včasih kar iz danes na jutri prerastejo stvari…

Zato je dobro, da imate stolček, ki ga lahko po potrebi tudi prilagajate.

Osredotočili smo se na tri oporne točke – prilagodljivost, pladenj za prehranjevanje ter vsestranskost. Ugotovili smo, da moramo biti pozorni na kar nekaj stvari:

Stolček, ki ga lahko transformiraš (na ta način lahko stolček pretvorite v spodnji sedež ali otroški stol, ki ga otroci lahko uporabljajo tudi, ko so starejši)

Prilagodljiva višina (tako lahko posedete otroka za katerokoli mizo ali drugo površino)

Nastavljiv pladenj (tako otroku ne stisne trebuščka, ko zraste)

Snemljiv pladenj (zelo priročna možnost, saj ga zlahka odstranite in ga položite v pomivalno korito ali stroj)

Nastavljiv ledveni del, sedalo ter podpora za noge

Ergonomičnost – redkokateri stoli se prilagajajo kar v 3. pozicijah to pomeni, da se ne spreminja samo po višini in v podporniku za nogice, temveč se prilagaja tudi v ledvenem delu, kar pomeni, da otročka lepo objame. 

Prihodnost brez bolečin v hrbtenici – spodbuja pravilno držo pri sedenju in nudi pravilen razvoj hrbtenice.

Udobje

Udoben stolček je morda še malce bolj pomemben od tega, koliko prostora se zanj najde pri vas doma…

Na koncu dneva otroci v teh stolčkih res preživijo kar precej časa in prepričani smo, da si ne želite, da bi bil otrok v njem nesrečen zaradi udobja.

Da bo vašemu malčku kar čim bolj udobno je dobro, da ima stolček podporo za nogice, saj na ta način lažje razvija svoje motorične sposobnosti.

Številni pediatri namreč ugotavljajo, da držalo za nožice otroku omogoča več stabilnosti in podpore, tako pa se lažje hrani in izboljšuje svojo koncentracijo

Udobje je pomembno pri nakupu otroškega stola za hranjenje

Bistvenega pomena je namreč to, da otrok med sedenjem ohranja kolenski kot med 90 in 100 stopinjami, ki omogoča najboljšo ergonomijo sedenja.

Prav tako pa pazite pri izbiri blazinic za stol, saj imajo nekatere precej ostre robove. To pa v nobenem primeru ni dobro za nežno malčkovo kožo… 

Otroku bo prej neprijetno, če ga bo nekaj nenehno pikalo ali praskalo po hrbtu, zato bo čimprej želel ven iz stola.

Vzdrževanje

Otroci so pravi “umetniki”, ko pride do nereda in umazanije in kaj hitro se zgodi, da smo do konca dneva kot v začaranem krogu, saj ga neprestano čistimo.

Čistilne akcije si v prvi vrsti lahko olajšate tako, da se odločite za stolček s snemljivim pladnjem… 

Snemljiva blazinica in trakovi so vsekakor dodaten bonus, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu otroškega stola.

Bi se pa želeli ponovno dotakniti lesenih in plastičnih materialov, saj je na tem področju veliko dilem in napačnih predpostavk v zvezi s čiščenjem…

Mnogo staršev je namreč prepričanih, da je plastične površine lažje očistiti, kot lesene…

To pa v resnici ne drži, saj je vse je odvisno od same zasnove stolčka ter obloge, s katero je prevlečen. 

Torej najlažje je očistiti zaokrožene in gladke površine. Vse manjše odprtinice, kot so razpoke in spoji so, razumljivo, težje dostopne. 

In ravno plastični dizajni so tisti, ki so velikokrat malo bolj “komplicirani”, z nenavadnimi oblikami, večjimi vogali ter režami. Medtem, ko so leseni stolčki na drugi strani ponavadi bolj preproste izdelave z večjimi površinami, ki jih lažje obrišete. 

Poleg tega se umazanija na plastiki včasih kar “vpije” in je sploh ne moreš čisto pobrisati…

Na koncu dneva je tako odločitev bolj ali manj odvisna od vaše preference, in verjetno tudi od vaše ljubezni do samega čiščenja 🙂

Obstaja pa še nekaj, na kar sprva niti ne pomislimo, dokler nam raziskovanje ni dalo nekaj precej zaskrbljujočih ugotovitev…

“Zdravo” sedenje…

Verjetno se tudi vi zavedate, kako pomembno je, da sedimo pravilno – ne glede na to, ali smo odrasli ali otroci.

Za otroke je to še toliko bolj pomembno, da se razvijejo pravilno in predvsem zdravo…

Prav tako je ustrezen sedeč položaj vašega malčka med hranjenjem ključen za sam uspeh pri le-tem…

Tukaj bi radi omenil eno matematično pravilo, ki ga je dobro imeti v glavi pri nakupovanju otroškega stolčka…

Govorimo namreč o pravilu 90:90:90, kar pomeni, da otrok sedi v položaju, kjer so njegovi boki, kolena in gleženjčki vsi pod kotom 90 stopinj…

Udobje namreč ne pomeni samo mehke blazinice pod otroško ritko ampak v prvi vrsti stol, ki je primeren za vašega malčka, kjer se odlično počuti in ki mu predvsem ne škoduje…

Tako boste lahko poskrbeli za pravilno držo ter za zdrav razvoj hrbtenice že dovolj zgodaj. Navsezadnje ni na koncu dneva nič bolj pomembno, kot pa zdravje in sreča naših otrok. 

To pa nas pripelje do zadnje stvari na seznamu, ki jo imamo nekako vsi v mislih, a se mnogi starši še prepogosto slišijo reči…

Varnost je pomemben kriterij pri nakupu otroškega stola

Ne glede na to, kako pomembni so zgornji dejavniki, pa je ta v veliki večini odločilni…

Tega, da mora stolček imeti varnostni pas ne bomo posebej poudarjali, saj se verjetno tega dobro zavedamo.

V tem primeru bi raje nekaj povedali o svojih ugotovitvah v zvezi s težiščem in stabilnostjo stola…

Sami se resnično še predobro zavedamo, da so nekateri otroci preprosto bolj živahni, kot drugi…

In ne glede na to, kolikokrat rečete otroku naj ne pleza sam po stolčku, se bo to po vsej verjetnosti vseeno dogajalo.

To pa ne bi smelo pomeniti, da morate v strahu cel dan imeti eno oko na svojem malčku, da slučajno ne ušpiči kakšne lumparije okrog stolčka… 

V tem primeru vam toplo priporočamo, da izberete stolček s težiščem na sredini… 

…in s tem zagotovite malčku potrebno stabilnost in varnost. 

Tako lahko brez slabe vesti skočite v shrambo med kuhanjem, ali na hitro na stranišče, brez strahu, da bi se v tistih nekaj sekundah otrok prekucnil iz stola ter se poškodoval. Ali da bi v najhujšem primeru prišlo do nezgode med plezanjem na stol…

S to mislijo pa smo prišli do konca našim ugotovitvam, ki vam jih polagamo na srce, če tudi vi razmišljate o nakupu visokega stolčka…

Sanjsko bi bilo, če bi vsi otroški izdelki na trenutnem trgu preprosto ustrezali vašemu malčku v vseh pogledih in ne, da se pasti pri nakupovanju skrivajo še tam, kjer jih najmanj pričakujemo.

Zato se ta trenutek morda sprašujete naslednje…

Ali sploh obstaja stolček, ki ustreza vsem kriterijem?

Težko je namreč odkriti stolček, ki bi vključeval vse zgoraj opisane dejavnike, a to kar najbolj šteje je to, da se vsa družina vsaj enkrat na dan dobi za mizo in skupaj obeduje. 

To je včasih težko, a raziskave v študiji, ki je bila objavljena v dnevniku Pediatrics je pokazala, da so tisti otroci, ki redno uživajo obroke z družino, manj dovzetni do simptomov za depresijo. 

Zadosti je že, če se otroku pridruži le eden izmed staršev, kajti otroci, ki morajo pogosto jesti sami, postopoma izgubijo tek, saj se ob tem dolgočasijo in se ne čutijo pripadni družini.

Le redkim staršem uspe, da njihov otrok nima težav s prehranjevanjem, zato je potrebno biti vztrajen in potrpežljiv.

Edini otroški stol, ki ga boste kupili

Edini otroški stol, ki ga boste kupili.

USTANOVITELJ PREDSTAVI FROCA
rating rating rating rating
Družine ga obožujejo

Z inovativnim pristopom in premišljeno obliko ponuja stol Froc popolno kombinacijo udobja, prilagodljivosti in varnosti. Z nastavljivo višino, naslonjalom in oporo za noge se stol Froc prilagodi otrokovim potrebam, omogočajoč pravilno držo med hranjenjem. Njegova trpežna lesena konstrukcija, preprosto čiščenje ter izjemna kakovost in estetika zagotavljajo dolgotrajno uporabo. Z vrhunskim stolom za hranjenje Froc bo vsak obrok nepozabno udoben in prijeten za vašega malčka.

Slovenski izdelek

Plod domačega znanja, saj je v celoti razvit in izdelan v Sloveniji.

Raste z otrokom

Uporaba stola skozi celotno otroštvo.

Prihranek

Nobene potrebe po nakupu stola naslednjih 10 let.

Prilagajanje

Stol se prilagaja glede na starost in višino otroka.

Udoben in ergonomski

Ergonomska pozicija sedenja zagotavlja, da je hrbtenica vedno naravno podprta.

Pozitivni vpliv na razvoj

Omogoča aktivno vključenost otroka v dogajanje za jedilno mizo.

Minimalistična zasnova

Zavzame zelo malo prostora v stanovanju.

Stol je v celoti lesen

Stol je eco-friendly, saj je v celoti izdelan iz lesa.

Prilagodljiv in Praktičen

Froc raste z vašim otrokom, zato ga bo s prida uporabljal od 6. meseca in vse do 10. leta starosti.

Nastavljiv po višini

Sedišče je nastavljivo do višine 68 cm

6 mesecev

2 leti

4 leta

10 let

Nastavljivo naslonjalo

Edini leseni otroški stol na trgu pri katerem je možno nastaviti hrbtišče

Nastavljiv podpornik za noge

Podpornik za noge se prilagaja otrokovi starosti

Zakaj ga družine obožujejo

NASTAVLJIV

Froc raste z vašim otrokom, saj ga bo s pridom uporabljal od 6. meseca in vse do 10. leta starosti. Froc se vašemu otroku prilagaja s tremi preprostimi nastavitvami. Nastaviti je moč višino od tal, višino nožnega naslona in položaj hrbtnega naslona. Z leti, ko bo vaš otrok zrastel in postal večji, varovala več ne bo potreboval, takrat ga boste lahko enostavno odstranili. En stol za celo otroštvo, od 6. meseca dalje, pa vse do najstniških dni.

VAREN

Varnost vaših otrok nam je daleč najpomembnejša, zato smo Froca izdelali na eni masivni nogi s štiritočkovnim križem. Na ta način smo zagotovili, da je težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah. Stol je pridobil certifikat za varnost po standardih SIST EN-14988 : 2017 + A1 : 2020.

DOVRŠEN

Stol Froc je plod domačega znanja saj je razvit in v celoti narejen v Sloveniji izključno iz slovenskega lesa.

ZAVZAME MALO PROSTORA

Je minimalistično zasnovan, kar pomeni, da je precej manjši od preostalih stolov na trgu, a prav to je največja prednost Froca, kajti poleg izredne praktičnosti vam bo zavzel tudi malo prostora v stanovanju, saj ga boste zlahka, lepo pospravili pod mizo.

ruler

100 dnevni test

Verjamemo v kakovost ampak kljub temu imate možnost, da ga v roku 100 dni vrnete in vrnili vam bomo denar.

5 let garancije

Stol Froc nudi 5 letno garancijo na vse lesene dele.

Brezplačna dostava

Stol Froc vam brezplačno dostavimo do vaših vrat.

Pravijo da je froctastičen

Eva Ahačevič Pakiž

Manekenka in blogerka Eva Ahačevčič Pakiž je mamica ljubki deklici Mili. Eva je ljubiteljica čevljev, Mila pa ljubiteljica igrač, živali in seveda Froca 🙂

Maruša Zdelar Prelesnik

Stolček Froc smo kupili za našega malega Jona. Prvič smo ga vanj posedili pri šestih mesecih, ko je že precej dobro sedel. Vidi se, da mu je udobno v njem, veselo sedi za mizo in z rokicami udarja po njej. Rekla bi, da se počuti zelo okretnega. Froc je tudi nekaj lepega v naši kuhinji.

Neja Gruden

Naša družina je nad stolom Froc navdušena predvsem zato, ker nam ob mizi ne zasede toliko prostora kot nam ga je zavzel stol pred tem. Resnično je bolj praktičen in prilagodljiv kot ostali stoli. Tudi videz stola je edinstven, še bolj kot to, pa nam je v zadovoljstvo to, da v njem rad sedi tudi naš Ian.

Varnost & Trajnostni Design

Varnost je na prvem mestu, a design nam je zelo pomemben. Oba dejavnika smo združili v en izdelek.

Varnost s certifikatom

Certificiarno v akreditiranem laboratoriju TÜV, testirano z našimi otroci doma

Narejeno iz trajnostnega lesa

Froc je naravni proivod saj je v celoti narejen iz lesa lokalnega izvora

Večkrat nagrajen izdelek

Stol Froc je prejel več nagrad za najboljši otroški izdelek tako v Evropi kakor tudi v Aziji

froc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chair

Ustvari svojega Froca

Z našim konfiguratorjem se lahko poigrate in si pričarate svojega Froca

4 osnovne barve

6 barv stola

7 vrst blazinic

Pogosto zastavljena vprašanja

Je stol dovolj varen?

Uspešno je prestal strogo testiranje na mednarodnem akreditiranem laboratoriju TÜV, dnevno pa ga uporabljajo naši otroci doma.

Varnost vaših otrok nam je daleč najpomembnejša, zato smo Froca izdelali na eni masivni nogi s štiritočkovnim križem. Na ta način smo zagotovili, da je težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah. Stol je pridobil certifikat za varnost po standardih SIST EN-14988-1 in 14988-2.

Skriti elementi, ki zagotavljajo stabilnost

Na prvi pogled je stol povsem lesen, vendar se v njemu skrivajo kovinski kosti, ki so še kako pomembni, da je stol Froc eden od najbolj stabilnih stolov.

Kovinska križa, ki sta vgrajena pod sedalom lesenim križem v debelini 4 mm sta najbolj zaslužena, da je stol izredno stabilen. Vezne elemente in skrite vijake za boljšo trdnost, pa vsebujeta tudi leseno naslonjalo in nožni podpornik.

Kakšne so dimenzije stola?

  • Minimalna višina sedišča je 44 cm.
  • Maksimalna višina sedišča je 68 cm.
  • Širina stola je 53 x 52 cm.

Kako dolgo poteka dostava?

Otroški stol Froc in njegove dodatke pošiljamo preko Pošte Slovenije oziroma preko dostavne službe GLS. Froc bo pripravljen za pošiljanje najkasneje v 7-ih dneh. O predhodnem prejemu paketa, boste obveščeni.

Kot družinsko podjetje strmimo k zagotavljanju kakovosti ker nam je mar za kupce, zato želimo zagotoviti, da je vsak Froc skrbno izdelan, da bo lahko služil vašemu otroku skozi celotno odraščanje. Vsak stol je zato izdelan posebej, po vašem potrjenem naročilu.

Kdaj lahko začne otrok uporabljati stol?

Otrok lahko sedi na stolu takrat, ko samostojno sedi. V povprečju je to med šestim in osmim mesecem.

Strošek dostave

Ob nakupu stola Froc je dostava brezplačna. Za vsa naročila v vrednosti do 100 € pa znaša strošek dostave 5 €.

Kolikšna je garancija?

Garancija na otroške stole Froc je 5 let.

Imate dodatna vprašanja? Oglejte si jih tukaj

froc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chairfroc-chair