BLW metoda: Uvajanje goste hrane za otrokov razvoj

Uvajanje goste hrane je izziv za vsakega starša. Pri tem se velikokrat srečamo s precej nasprotujočimi mnenji in nasveti. Vendar pa je metoda BLW (baby-led weaning) v zadnjem času postala vse bolj priljubljena med starši. V tem članku bomo raziskali, ali je ta metoda le modna muha ali res pomembna za razvoj naših malčkov.

Kako se odločiti?

Oh ja – uvajanje goste hrane je res trn v peti vsakega starša.

Zato smo se odločili, da raziščemo nekaj več o tako imenovani BLW metodi, ki je med novodobnimi starši čedalje bolj priljubljena.

Tudi nas je zanimalo, ali je BLW metoda le modna muha ali res pomembna za malčka…

Verjetno veste, da gre pri tej metodi za to, da otroku ne dajemo za jesti kašaste hrane po žlički, temveč mu ponudimo trdo hrano, katero otrok sam prime v roke in se sam hrani. 

Če za to metodo morda slišite prvič, se vam v tem trenutku zagotovo poraja kup vprašanj. 

A še preden nadaljujemo, se nam zdi smiselno, da razjasnimo…

Kaj sploh pomeni kratica BLW?

Izraz “baby-led weaning” danes pripisujemo Gill Rapley, ki tudi sama pravi, da je to način uvajanja goste hrane iz pradavnine. 

Gill Rapley je sicer več kot 20 let delala kot patronažna sestra in več let študirala hranjenje dojenčkov ter o tem napisala tudi več knjig. 

Povedala je, da ko je bil otrok pripravljen, je pričel posegati po hrani, ki so jo jedli drugi člani skupnosti. 

Torej BLW ni nič novega, le izraza za to nismo imeli – in zagotovo NI le modna muha.

Gill je naposled le ugotovila, v čem je posebnost uvajanja čvrste hrane na željo otroka in zakaj je to sploh smiselno.

In predlagamo, da kar pogledamo, kaj je ugotovila…

Zakaj je BLW metoda dobra za otroka?

S to metodo omogočimo otroku, da sam spozna hrano. 

Otrok mora imeti razvit pincetni prijem, da lahko hrano prime s palcem in kazalcem in ne s celo dlanjo.  

Pri uvajanju goste hrane s kašicami otrok hrano le pogoltne, kar mu lahko kasneje, ko mu starši ponudijo hrano v koščkih, povzroča težave.  

Pri BLW metodi, ko mu ponudijo starši hrano v koščkih, pa mora hrano najprej prežvečit in šele nato pogoltniti.

To pa prinaša otroku – kot tudi staršu – številne prednosti, kot so:

  • Prihranek na času, kajti ni vam potrebno pripravljati kašic in otroka hranit po žlički – tako se lahko vsa družina hkrati usede za mizo in zaužije enako hrano (brez soli) ter uživa v skupnih trenutkih.
  • Otrok ima pri jedi z žličko občutek, da mora jesti, ker mu hrano nosimo k ustom – pri BLW metodi lahko poje toliko, kot želi sam.
  • Krepi motoriko in koordinacijo (z uporabo pincetnega prijema otrok krepi fino motoriko med rokami in usti, kar je pomembno za njegov razvoj).
  • Sposobnost samoregulacije glede prehrane (malček sam izbira katera hrana mu diši, sam tudi pokuša novo pripravljeno živilo, spoznava varen odnos do hrane, saj se nauči, da jo mora najprej prežvečiti in šele nato pogoltniti).
  • Vse to pa je za malčka zabavna izkušnja, saj bo spoznavanje in mečkanje hrane zanj trenutek v katerem bo neizmerno užival.

Kot veste, pa je v vsaki dobri stvari, tudi kaj slabega.

In ja – tudi BLW metoda ima nekaj slabih strani:

  • Strah staršev, da bi se otrok zadušil.
  • V spasirano kašico lahko ‘skrijemo’ tisto zelenjavo, ki mu je manj všeč, v kombinaciji s tisto, ki jo otrok rad je (pri BLW metodi pa to žal ni mogoče).
  • Otrok ne pozna kašaste hrane.
  • Pripraviti se moramo, da bo pri hranjenju po BLW metodi otrok občutno bolj umazan (pa po vsej verjetnosti tudi miza, stol in tla).

Veliko staršev se srečuje z vsemi temi strahovi in se sprašuje, ali je ta način res dober.

A izkazalo se je, da JA.

Starši opažajo, da otroci hitro osvojijo samostojno hranjenje in bolj uživajo za mizo – prehranjevalne urice so postale prava zabava.

Kdaj začeti z BLW metodo?

Tako kot pri uvajanju goste hrane po žlički, mora biti pri BLW metodi otrok dovolj razvit, kar pomeni, da lahko samostojno sedi, pri tem pa stabilno drži glavo pokonci. 

Najbolje je, da sedi na otroškem stolu za hranjenje, katerega lahko približaš čisto do mize, na kateri mu postrežete s hrano, primerno za prve obroke. 

Postopno lahko pričnete z uvajanjem tako, da otroku vsak dan ponudite eno novo živilo oziroma jed, ki jo lahko je z rokami. 

Kot na primer ta, na sliki…

S tem otroku omogočate, da hrano raziskuje sam, na podlagi prijemanja, okušanja, spoznavanja barv, vonjev, oblik in teksturo hrane. 

Je pa pomembno, da se pred tem že dobro pripravite na to, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in vašem malčku. 

A njegovo veselje ob okušanju in packanju bo neprecenljivo : )

Katera živila in jedi so primerna za prve obroke?

Glede na to, da vaš otroček po vsej verjetnosti nima več kot para zob, predlagamo, da mu ponudite kose sadja in zelenjave, kateri naj bodo sveži in rahlo kuhani, da bodo kosi dovolj mehki, da jih bo otrok lahko prežvečil.

Postrežete mu lahko tudi z zdravimi ogljikovimi hidrati in maščobami.

Pri pripravi hrane samo pazite, da so koščki narezani v primerni velikosti, da jih bo otrok zlahka držal v rokah, kar pomeni, da koščki niso premajhni in preokrogli, da mu hrana ne spolzi v sapnik.

Nova živila oziroma okuse je priporočljivo ponuditi v prvi polovici dneva, saj se bo tako morebitna reakcija na živilo pokazala do večera in ne ponoči. 

Posamezno živilo se uvaja približno tri dni zaporedoma in če ga malček sprejme brez težav, lahko začnete z uvajanjem novih okusov.

Predlagamo, da začnete z uvajanjem sezonske zelenjave, saj je le ta lahko prebavljiva, poleg tega pa je tudi bolj nevtralnega okusa.

Strokovnjaki priporočajo predvsem: mehke breskve, mehko kuhana jabolka, avokado, slive, banano, melono, kuhan sladen krompir, mehko kuhano korenje in druge korenovke, bučke, beljak, kuhano meso ter nekoliko kasneje tudi kos zdravega kruha in testenine.

Če želite, da bo prehod na BLW metodo kar se da uspešen, pričakujte, da prvi mesec ali dva otrok ne bo pojedel polnega obroka, saj je to obdobje namenjeno bolj okušanju hrane. 

Ali se lahko moj otrok zaduši?

S to dilemo se srečuje prav vsak starš…

Pomirijo vas lahko pričanja in odzivi številnih pediatrov, ki pravijo, da se pri otroku, ki si hrano sam potisne pregloboko v grlo, sproži avtomatski odziv, ki hrano potisne navzven ali pa jo otrok sam izpljune. 

Pravzaprav z BLW metodo otrok trenira varno hranjenje! 

Pri tem pa je kljub vsemu pomembno upoštevati, da mu ponudiš pravilno narezano hrano in da otrok med jedjo ni nikoli sam.

Tako…

Verjamemo, da smo vam odgovoril na marsikatero vprašanje o BLW metodi in srčno upamo, da se zavedate, da ne gre le za modno muho.

Kako bo vse skupaj potekalo v vaši jedilnici sicer težko vemo, a vam z zagotovostjo sporočamo še to, da se bo vaš trud zagotovo poplačal, saj bo vaš čas obrokov za mizo že kmalu postal prava zabava.

Za konec pa vam z veseljem poklanjamo recept, ki bo malčku pričaral nasmeh na obraz.

Mini pirine palačinke z malinami 

(Mamakuha)

Potrebuješ:

– 100g pirine moke

– 200ml ovsenega mleka

– pest svežih malin

– 1 jajce

– kokosova maščoba

Vse sestavine, razen kokosove maščobe, dobro zmešate, da postane masa nežno roza barve. Na ponvi za palačinke segrejete 1/3 žličke kokosovega masla in vlijete nanj maso. 

Hkrati lahko pečete tri palačinke, na klasični ponvi za palačinke. Pečete na srednjem ognju, na eni strani približno 2 minuti in potem še minuto na drugi. Dodajate maščobo, po potrebi.

Poleg se prileže na koščke narezano sveže sadje.

Želimo vam uspešno uvajanje BLW metode in veliko vztrajnosti ter zabave.