7 kriterijev pri nakupu otroškega stola

Ali tudi vi iščete ustrezen stol za hranjenje za svojega malčka, v katerem bo otrok varen in se počutil dobro? 

No, težko pomislimo, da si kateri od staršev tega ne bi želel.

V visokem stolčku otrok navsezadnje preživi veliko časa, saj se tam prehranjuje, ustvarja, ali pa radovedno opazuje starše pri njihovih opravilih.

Pri nakupu stolčka, pa se večinoma starši sprašujejo naslednje… 

•     Koliko bo treba odšteti za stolček?

•      Ali bo stolček dovolj varen za mojega otroka?

•      Ali bo povrh vsega stol všečen in “pasal” v domače okolje?

Če se sprašujete o vsaj eni izmed zgornjih dilem, mislim, da vam lahko pomagamo.

Poleg teh vprašanj, se vam po vsej verjetnosti poraja še mnogo drugih… na trgu pa je toliko možnosti!

Popeljali vas bomo skozi vodič in vam predstavili ključne vidike, ki so pomembni.

Tehnični vidik

Prva zagata, na katero marsikdo sprva niti ne pomisli je ta, koliko prostora sploh imamo na voljo ter kam boste stolček doma postavili…

V kolikor nimate velike hiše, je še kako pomembno, da imate doma stol, ki se ga da lepo pospravit pod mizo in ne zasede veliko prostora. Pri nakupu otroškega stola je potrebno to prej preveriti.

Izbira stolčkov je obširna, lahko pa izbirate tudi med takšnimi, ki jih preprosto porineš pod mizo. Včasih šele po tem, ko postavimo stol v prostor opazimo kako ima velike in glomazne noge, ki kaj kmalu postanejo predmet spotike.

Naslednja stvar, ki igra veliko vlogo pri otroških stolčkih je zagotovo njegova prilagodljivost.

Za dober stolček je vsekakor potrebno odšteti malo več denarja, zato je še posebej pomembno, da se stolček prilagaja otrokovi višini, kar pomeni, da raste z otrokom, zato ga lahko sprida uporablja vsaj 10 let in zato vam ne bo potrebno kupovati dveh stolov.

Dobrodošlo je seveda tudi to, da je stolček lep, da je lepega in sodobnega dizajna, saj se bo namreč več let nahajal v vašem osrednjem prostoru stanovanja. Več kot videz pa je zagotovo pomembno tudi to, da je stolček kompakten, v tem primeru je bolje izbrati malo težjega in pa takega, ki ima težišče vedno v središču stola, kar zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju na nožni naslon in drugih vragolijah.

Vsi otroci od 6. meseca do 3. let morajo uporabljati varnostni obroč oziroma Baby set, ki preprečuje, da bi otrok splezal s stola in se pri tem poškodoval. Za še boljšo varnost, pa je otroka dobro pripeti z naramnicami, ki so 5 točkovne, saj se otrok na ta način ne bo moral sam odpeti.

Da pa bi vedeli ali ima stolček vse našteto, bodite pozorni na certifikat kakovosti, tako imenovani TUV, kar pomeni, da je bil stol certificiran s strani mednarodnega laboratorija za kakovost.

Obstaja pa še nekaj, kar je dobro imeti v mislih…

Na to lastnost do tedaj ljudje sicer niso bil najbolj pozorni, a dejstvo, da smo ljudje čedalje bolj trajnostno naravnani govori svoje.

Glede na to, da smo že omenil les in plastiko, pa se dotaknimo tudi te dileme…, ki sta pomembni pri nakupu otroškega stola.

Trajnost

Življenjska doba stolčka je dejavnik, ki ga je vsekakor potrebno vzeti v zakup. To pa je v veliki meri odvisno od materiala, iz katerega je stolček izdelan…

Danes so sicer tako plastični kot leseni modeli večinoma narejeni iz kvalitetnih in vzdržnih materialov, da bi vama z malčkom lahko zagotovili kar čim bolj dolgotrajno uporabo. 

A dejstvo ostaja…

Leseni stolčki so v veliki večini še vedno zmagovalci na “daljše proge”, saj so avtomatsko malce težji – tako se tudi težje prekucnejo in poškodujejo.

Daljša življenjska doba stola pa je odlična, če ga želite uporabiti pri naslednjem otroku, ali celo nekega dne pri svojih vnučkih…

Navsezadnje ima vsak od nas doma kak kos lesenega pohištva, ki je še od starih staršev : )

Je pa res…

Leseni stolčki sicer “živijo” dalj časa, a so zaradi bolj obstojne izdelave ponavadi tudi dražji. 

Lesen in plastični stol za hranjenje

Še vedeno pa je pri ceni smotrno upoštevat dejstvo, da nekatere stole malček lahko uporablja  10. let. Od dojenčka pa vse do najstniških dni stol raste z otrokom. To pomeni, da se strošek prvotnega nakupa porazdeli na kar 120 mesecev, kar pomeni, da je mesečni strošek, ki ga namenite za nakup stola le 3€.

Povrh vsega pa je manj škodljiv okolju in kar je najbolj pomembno – na dotik je prijazen malčku.

Les je naravno obnovljiv, lahko ga recikliramo, poleg tega pomembno prispeva k zniževanju emisij toplogrednih plinov. Če uporabimo samo 1 m3 lesenih izdelkov namesto drugih materialov, zmanjšamo CO2 v ozračju za dve toni. S tem pa se prednosti, ki govorijo v prid lesu, še zdaleč ne končajo.

Prilagodljivost je pomembna pri stolih zra hranjenje

Kot veste, otroci hitro rastejo tako včasih kar iz danes na jutri prerastejo stvari…

Zato je dobro, da imate stolček, ki ga lahko po potrebi tudi prilagajate.

Osredotočili smo se na tri oporne točke – prilagodljivost, pladenj za prehranjevanje ter vsestranskost. Ugotovili smo, da moramo biti pozorni na kar nekaj stvari:

Stolček, ki ga lahko transformiraš (na ta način lahko stolček pretvorite v spodnji sedež ali otroški stol, ki ga otroci lahko uporabljajo tudi, ko so starejši)

Prilagodljiva višina (tako lahko posedete otroka za katerokoli mizo ali drugo površino)

Nastavljiv pladenj (tako otroku ne stisne trebuščka, ko zraste)

Snemljiv pladenj (zelo priročna možnost, saj ga zlahka odstranite in ga položite v pomivalno korito ali stroj)

Nastavljiv ledveni del, sedalo ter podpora za noge

Ergonomičnost – redkokateri stoli se prilagajajo kar v 3. pozicijah to pomeni, da se ne spreminja samo po višini in v podporniku za nogice, temveč se prilagaja tudi v ledvenem delu, kar pomeni, da otročka lepo objame. 

Prihodnost brez bolečin v hrbtenici – spodbuja pravilno držo pri sedenju in nudi pravilen razvoj hrbtenice.

Udobje

Udoben stolček je morda še malce bolj pomemben od tega, koliko prostora se zanj najde pri vas doma…

Na koncu dneva otroci v teh stolčkih res preživijo kar precej časa in prepričani smo, da si ne želite, da bi bil otrok v njem nesrečen zaradi udobja.

Da bo vašemu malčku kar čim bolj udobno je dobro, da ima stolček podporo za nogice, saj na ta način lažje razvija svoje motorične sposobnosti.

Številni pediatri namreč ugotavljajo, da držalo za nožice otroku omogoča več stabilnosti in podpore, tako pa se lažje hrani in izboljšuje svojo koncentracijo

Udobje je pomembno pri nakupu otroškega stola za hranjenje

Bistvenega pomena je namreč to, da otrok med sedenjem ohranja kolenski kot med 90 in 100 stopinjami, ki omogoča najboljšo ergonomijo sedenja.

Prav tako pa pazite pri izbiri blazinic za stol, saj imajo nekatere precej ostre robove. To pa v nobenem primeru ni dobro za nežno malčkovo kožo… 

Otroku bo prej neprijetno, če ga bo nekaj nenehno pikalo ali praskalo po hrbtu, zato bo čimprej želel ven iz stola.

Vzdrževanje

Otroci so pravi “umetniki”, ko pride do nereda in umazanije in kaj hitro se zgodi, da smo do konca dneva kot v začaranem krogu, saj ga neprestano čistimo.

Čistilne akcije si v prvi vrsti lahko olajšate tako, da se odločite za stolček s snemljivim pladnjem… 

Snemljiva blazinica in trakovi so vsekakor dodaten bonus, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu otroškega stola.

Bi se pa želeli ponovno dotakniti lesenih in plastičnih materialov, saj je na tem področju veliko dilem in napačnih predpostavk v zvezi s čiščenjem…

Mnogo staršev je namreč prepričanih, da je plastične površine lažje očistiti, kot lesene…

To pa v resnici ne drži, saj je vse je odvisno od same zasnove stolčka ter obloge, s katero je prevlečen. 

Torej najlažje je očistiti zaokrožene in gladke površine. Vse manjše odprtinice, kot so razpoke in spoji so, razumljivo, težje dostopne. 

In ravno plastični dizajni so tisti, ki so velikokrat malo bolj “komplicirani”, z nenavadnimi oblikami, večjimi vogali ter režami. Medtem, ko so leseni stolčki na drugi strani ponavadi bolj preproste izdelave z večjimi površinami, ki jih lažje obrišete. 

Poleg tega se umazanija na plastiki včasih kar “vpije” in je sploh ne moreš čisto pobrisati…

Na koncu dneva je tako odločitev bolj ali manj odvisna od vaše preference, in verjetno tudi od vaše ljubezni do samega čiščenja 🙂

Obstaja pa še nekaj, na kar sprva niti ne pomislimo, dokler nam raziskovanje ni dalo nekaj precej zaskrbljujočih ugotovitev…

“Zdravo” sedenje…

Verjetno se tudi vi zavedate, kako pomembno je, da sedimo pravilno – ne glede na to, ali smo odrasli ali otroci.

Za otroke je to še toliko bolj pomembno, da se razvijejo pravilno in predvsem zdravo…

Prav tako je ustrezen sedeč položaj vašega malčka med hranjenjem ključen za sam uspeh pri le-tem…

Tukaj bi radi omenil eno matematično pravilo, ki ga je dobro imeti v glavi pri nakupovanju otroškega stolčka…

Govorimo namreč o pravilu 90:90:90, kar pomeni, da otrok sedi v položaju, kjer so njegovi boki, kolena in gleženjčki vsi pod kotom 90 stopinj…

Udobje namreč ne pomeni samo mehke blazinice pod otroško ritko ampak v prvi vrsti stol, ki je primeren za vašega malčka, kjer se odlično počuti in ki mu predvsem ne škoduje…

Tako boste lahko poskrbeli za pravilno držo ter za zdrav razvoj hrbtenice že dovolj zgodaj. Navsezadnje ni na koncu dneva nič bolj pomembno, kot pa zdravje in sreča naših otrok. 

To pa nas pripelje do zadnje stvari na seznamu, ki jo imamo nekako vsi v mislih, a se mnogi starši še prepogosto slišijo reči…

Varnost je pomemben kriterij pri nakupu otroškega stola

Ne glede na to, kako pomembni so zgornji dejavniki, pa je ta v veliki večini odločilni…

Tega, da mora stolček imeti varnostni pas ne bomo posebej poudarjali, saj se verjetno tega dobro zavedamo.

V tem primeru bi raje nekaj povedali o svojih ugotovitvah v zvezi s težiščem in stabilnostjo stola…

Sami se resnično še predobro zavedamo, da so nekateri otroci preprosto bolj živahni, kot drugi…

In ne glede na to, kolikokrat rečete otroku naj ne pleza sam po stolčku, se bo to po vsej verjetnosti vseeno dogajalo.

To pa ne bi smelo pomeniti, da morate v strahu cel dan imeti eno oko na svojem malčku, da slučajno ne ušpiči kakšne lumparije okrog stolčka… 

V tem primeru vam toplo priporočamo, da izberete stolček s težiščem na sredini… 

…in s tem zagotovite malčku potrebno stabilnost in varnost. 

Tako lahko brez slabe vesti skočite v shrambo med kuhanjem, ali na hitro na stranišče, brez strahu, da bi se v tistih nekaj sekundah otrok prekucnil iz stola ter se poškodoval. Ali da bi v najhujšem primeru prišlo do nezgode med plezanjem na stol…

S to mislijo pa smo prišli do konca našim ugotovitvam, ki vam jih polagamo na srce, če tudi vi razmišljate o nakupu visokega stolčka…

Sanjsko bi bilo, če bi vsi otroški izdelki na trenutnem trgu preprosto ustrezali vašemu malčku v vseh pogledih in ne, da se pasti pri nakupovanju skrivajo še tam, kjer jih najmanj pričakujemo.

Zato se ta trenutek morda sprašujete naslednje…

Ali sploh obstaja stolček, ki ustreza vsem kriterijem?

Težko je namreč odkriti stolček, ki bi vključeval vse zgoraj opisane dejavnike, a to kar najbolj šteje je to, da se vsa družina vsaj enkrat na dan dobi za mizo in skupaj obeduje. 

To je včasih težko, a raziskave v študiji, ki je bila objavljena v dnevniku Pediatrics je pokazala, da so tisti otroci, ki redno uživajo obroke z družino, manj dovzetni do simptomov za depresijo. 

Zadosti je že, če se otroku pridruži le eden izmed staršev, kajti otroci, ki morajo pogosto jesti sami, postopoma izgubijo tek, saj se ob tem dolgočasijo in se ne čutijo pripadni družini.

Le redkim staršem uspe, da njihov otrok nima težav s prehranjevanjem, zato je potrebno biti vztrajen in potrpežljiv.