Pravilen položaj sedenja otroka v stolčku za hranjenje

Zakaj je pomembno, da otroku omogočimo naraven razvoj hrbtenice že v prvih letih življenja, ko je razvoj najbolj intenziven?

Ob podrobnem pregledu zadnjih raziskav lahko opazimo, da številne kronične bolezni v odraslem obdobju izhajajo iz otroštva.

V prvih razredih osnovne šole otroci v povprečju presedijo kar 10 ur dnevno. Otroštvo je obdobje, v katerem se začnejo oblikovati navade posameznika. S preventivnim ravnanjem lahko preprečimo škodljive vplive nepravilne drže. Je pa glede na čas, ki ga otrok preživi sede, pomembno, kako sedi.

Dokler otrok še ne sedi samostojno, je najbolj primerno, da ga med hranjenjem držimo v naročju, saj mu na ta način najlažje omogočamo ustrezno oporo.

V obdobju, ko otrok začne samostojno sedeti, to je običajno pri 6. mesecih pa je čas, da ga posadimo v primeren stolček za hranjenje.

To pomeni, da ima stolček predvsem oporo za stopala, da sta sedalo in naslonjalo čvrsto, ter da nudi pokončen položaj sedenja.

Zato je nakup ustreznega stolčka za hranjenje ključnega pomena, če želijo starši svojemu otroku omogočit prijetno doživetje obroka, hkrati pa poskrbeti še za pravilen razvoj hrbtenice.

Pri tem mora biti kot v kolkih, kolenih in stopalih 90 °.

Pravilna drža ni izjemnega pomena le za zdravje hrbtenice, pač pa celotnega telesa, okostja, celo pljuč, ter tudi za povečanje koncentracije, zato bi morali otroka že v zgodnjih letih naučiti pravilne drže, tako boste otroku prihranili kasnejše bolečine ter nepotrebno in drago zdravljenje v odrasli dobi.

Zagotovo se vsi zavedamo, kako pomembno je, da sedimo pravilno, ne glede na to, ali si otrok ali odrasel, zato je pomembno, da že v zgodnji fazi odraščanja poskrbimo za pravilno sedenje.

Kaj je hrbtenica?

Hrbtenica je sestavljena iz številnih posameznih kosti, imenovanih vretenca, ki jih povezujejo mišice in vezi. Ploščati, mehki diski ločujejo in blažijo vretenca pred drgnjenjem drug ob drugega. Ker so vretenca ločena, je hrbtenica prožna in se lahko upogne. Vretence, diski, mišice in ligamenti skupaj tvorijo hrbtenico.

Normalna hrbtenica je močna in gibljiva. Medtem ko se hrbtenice razlikujejo po velikosti in obliki od osebe do osebe, ima zdrava hrbtenica naravne krivulje od spredaj proti hrbtu, ki omogočajo hojo, ravnotežje, sedenje, stanje in zvijanje, kar so zapleteni, interaktivni gibi.

Vzravnana in pokončna postava ne le pomaga vašemu otroku, da je videti bolj samozavesten, pomaga tudi pri lajšanju napetosti mišic, bolečin v hrbtu in vratu. Razvijanje dobre drže med rastjo vašega otroka ima dolgoročne koristi, ki se bodo obrestovale vse njegovo življenje.

Kako se razvija hrbtenica?

Rast hrbtenice je najhitrejša do otrokovega petega leta starosti, nato se razvoj nekoliko upočasni in kasneje spet intenzivno pospeši med puberteto.

Otrokova hrbtenica se naravno ukrivlja v stopnjah:

Med razvojem ploda se razvijejo primarne krivine v torakalni hrbtenici, pa tudi sakralna krivina na dnu hrbtenice.

Kot dojenčki imajo otroci hrbtenico v obliki črke C. Sekundarne krivine v vratni in ledveni hrbtenici se razvijejo, ko dojenčki postanejo sposobni dvigniti glavo, sedeti, plaziti, stati in hoditi.

Odgovornost vsakega starša je, da je pozoren na otrokov sedeči položaj saj s tem pomaga izboljšati držo otroka in navsezadnje zmanjša bolečine v hrbtu.

Je dobra drža res pomembna?

»Nepravilna drža lahko povzroči povečano obremenitev mišic, vezi, sklepov in kosti. Ko otrok raste, lahko slaba drža vodi do nenormalnega položaja, nenormalne rasti hrbtenice in navsezadnje do povečanega artritisa pozneje v življenju.”

Obremenitev sklepov hrbtenice lahko povzroči degeneracijo sklepov in artritis hrbtenice. Pravilna drža pomaga sprostiti hrbtne mišice, zmanjša utrujenost, bolečine v hrbtu in druge bolečine. Prav tako poravna sklepe in kosti v hrbtenici, kar dodatno zmanjša tveganje za degeneracijo in artritis.

Raziskave namreč kažejo, da lahko poleg slabe drže, nepravilen razvoj hrbtenice vodi do številnih težav v življenju, kot so:

Slab spanec: Za dobro razpoloženje in dobro življenje je zelo pomemben spanec, toda, če se ponoči zbujamo zaradi bolečin v hrbtenici, dober spanec to še zdaleč ni.

Oslabljen imunski sistem: Le malokdo se zaveda, da pri krepitvi imunskega sistema pomembno vlogo igra tudi dober spanec in je ključnega pomena. Spanje je biološka funkcija in je tako kot pravilna prehrana pomembno za kakovost življenja. Ne potrebujemo ga le za telesno zdravje in uspešno delovanje imunskega sistema, temveč tudi za dobro duševno zdravje, saj nam pomaga pri obrambi pred stresom, depresijo in tesnobnostjo. Iz tega dejstva lahko izhajamo, da v kolikor se bomo zbujali zaradi težav v hrbtenici, oslabljen bo naš imunski sistem.

Motnje v obnašanju in razdražljivost: Bolečine nam poslabšajo spanec in nas že zaradi tega naredijo bolj razdražljive.

Težave pri razvoju možganov: Hrbtenico sestavljajo posamezna vretenca, povezana z močnimi vezmi, medvretenčnimi ploščicami in sklepi, za stabilnost skrbijo mišice neposredno ob hrbtenici, sodelujejo pa tudi trebušne, prsne, hrbtne in seveda vratne mišice. Poleg tega vsebuje in varuje del osrednjega živčevja – hrbtenjačo. Hrbtenjača je pomemben del osrednjega živčevja, ki skupaj z živci omogoča, da se iz možganov prenašajo živčni impulzi za delovanje mišic, od čutilnih telesc (receptorjev) in prostih živčnih končičev na obrobju pa v možgane prenos dražljajev dotika, bolečine, toplote, mraza in položaja udov. Omogoča tudi pravilno delovanje žlez, mišic zapiralk (sfinktrov) in notranjih organov.

Študija Nacionalnega inštituta za zdravje je ugotovila, da lahko poleg bolečin v mišicah in sklepih slaba drža v otroštvu vpliva na spremembe v hrbtenici, kar privede tudi do kifoze ali skolioze – ukrivljene hrbtenice.

Pravilno sedenje otrok je smiselno jemati bolj resno že praktično od otrokovega šestega meseca naprej.

Kakšna je pravilna telesna drža za otroka?

Ko sedi, mora biti hrbet otroka vzravnan z rameni nazaj. Zadnjica mora biti povsem nazaj v stolu. Ta položaj sedenja mora otrokovi hrbtenici omogočiti, da sedi v naravnem položaju S. Zgornji del hrbta in ramena se bodo upognili naprej, medtem ko spodnji del hrbta tvori padec.

Kako lahko izboljšam držo svojega otroka?

Če želite popraviti otrokovo držo, se prepričajte, da ve, kaj je dobra drža. Pokažite jim, kako pravilno sedeti in stati, in bodite zgled tako, da popravite tudi svojo držo. Ko opazite, da je drža vašega otroka slaba, ga nežno opomnite. Beseda pohvale, ko vaš otrok pravilno sedi ali stoji, lahko veliko pripomore.

Krepitev hrbtnih in ramenskih mišic s telesno dejavnostjo ter nenehno poskušanje izboljšanja njihovega sedenja in stanja bo sčasoma izboljšalo držo. Ko se otrokove hrbtne mišice okrepijo, bodo lahko držali pravilno držo dlje in z manj opominov.

Spodbujajte svojega otroka, naj si vzame pogoste odmore pri uporabi računalniških zaslonov ali gledanju televizije, da raztegne utrujene mišice. Tudi naložba v otroški stol lahko olajša pravilno sedenje otroka.

Otroški stol je zelo pomemben za pravilen razvoj otrokove hrbtenice.

Kot smo že omenili otrok v povprečju sedi 10 ur dnevno, kar pomeni, da se s pomočjo otroškega stola ne samo prehranjuje, temveč tudi igra, riše itd. Pomembno je, da starši otroka na vsakih 45 minut sedenja opomnemo, da se malo pretegne.

Spoznanje, da ima približno 2 do 5 odstotkov otrok težave, ki so ocenjene kot manjše ali večje deformacije hrbtenice je zaskrbljujoče. Najpogosteje postavljena diagnoza in najpomembnejša težava naših otrok je skolioza – nepravilno ukrivljen le en del ali celotna hrbtenica. Ta je najpogosteje ugotovljena pri starosti med 9. in 10. letom.

V ta namen smo razvili otroški stol za hranjenje, ki se prilagaja otroku glede na njegovo starost, torej od 6. meseca pa vse do 10. leta.

Leseni in prilagodljivi stol za hranjenje Froc se kot edini na tržišču prilagaja kar v treh pozicijah. 

Nastavit je moč višino od tal, višino nožnega naslona in položaj hrbtišča. To pa zagotavlja, da bo imel otrok vedno stol prilagojen svoji višini. 

Kaj pa je pravilna višina stola?

Noge morajo biti s celim stopalom na tleh ali podporniku za noge, pod kotom 90 stopinj glede na golen, hrbet pa naj bo podprt z ledveno oporo. To pa je tudi ključno, saj zaradi previsokih ali prenizkih stolov v odnosu na mizo ali drugo delovno površino otrok izbira napačne in za razvoj hrbtenice nevarne položaje.

Viseče nogice brez podpore slabo vplivajo na pravilen razvoj hrbtenice.

Študije povezujejo vpliv 90-90-90 kotnega sedenja na učenje pisanja pri otrocih.

Svetovno znano združenje strokovnjakov, pod imenom Morneau Shepell, potrjuje, da je sedenje v 90-90-90 kotnem položaju izjemno pomembno za izboljšanje pisave pri otrocih.

Pravijo, da lahko z nepravilnim sedenjem precej omejimo pisanje otroka in na koncu je rezultat – nerazločno pisanje.

To pa lahko privede tudi do tako imenovane digrafije ali “motnje pisnega izražanja”, kar je pravzaprav že postala medicinska diagnoza za slab rokopis.

Poleg pravilnega pisanja, lahko 90-kotno pravilo sedenja pozitivno vpliva na še eno vsakodnevno opravilo, ki ga ni moč prezreti v tej tematiki, to pa se navezuje na prehranjevalne urice.

Zasebno združenje terapevtov iz Velike Britanije predstavlja 3 pomembne posledice pravilnega sedenja otrok (90-90-90 položaj) med prehranjevanjem…

Podpira pravilno dihanje (s tem ima otrok večji dovod kisika ter manj možnosti za zadušitev).

Zagotavlja podporo in varnost pri sedenju, kar mu omogoča, da se osredotoči na uživanje obrokov (otrok se lahko končno osredotoči le na hrano na krožniku in ne na vse okrog mize).

Omogoča boljšo koordinacijo iz rok v usta, kar posledično omogoča tvojemu otroku, da bolje žveči (fina motorika pa je tudi zelo pomembna pri razvoju možganov otrok).

Ali je stol Froc primeren za otroke smo povprašali fizioterpevtko…

»Kot delovna terapevtka s področja razvojno nevrološke obravnave otrok (RNO), sem ugotovila, da je stol FROC zelo kvaliteten za sedenje, saj omogoča pravilno sedenje od najmlajših otrok pa do nekoliko večjih, ki pa se vedno potrebujejo nožno podporo. Stol Froc omogoča otroku pravilno sedenje saj je podprt na točkah, ki so za razvoj hrbtenice in pravilnega sedenja najbolj pomembne.«

Stol da otroku podporo v hrbtnem delu, kar pomeni, da mora aktivno sedeti, daje mu nožno oporo, kar pomeni, da ima občutek pravega sedenja. Kot v kolkih, kolenih in stopalih naj bo 90.

Obe komponenti, pa sta zelo pomembni tudi pri izvajanju aktivnosti ob mizi saj ob pravilni drži in ob poravnavi telesa lažje in kvalitetneje opravljano aktivnosti.

Že v rani mladosti je treba misliti na preventivo in vzgojo otrok, da se bodo zavedali, da je pravilno sedenje ključnega pomena za zdravo hrbtenico.

Ko se odločate za nakup stolčka, za svojega otroka, poiščite stolček, ki bo vašemu otroku nudi karseda kvalitetno sedenje in zadovoljstvo.

Na kaj moramo biti pozorni ko izbiramo stolček za svojega otroka:

•          Ergonomija stola

•          Udobno in oblazinjeno sedišče, ki se ga lahko odstrani

•          Varnostni obroč oz. pasovi, ki se ga lahko odstranijo

•          Nastavljiv hrbtni naslon

•          Po višini nastavljiv sedelni del

•          Po višini nastavljiva podpora za nogi

•          Spreminjanje nastavitev, ki omogočajo, da stol raste z otrokom.

Ne pozabite pa, da vaš otrok hitro raste. Stolček, ki ga lahko prilagajamo velikosti otroka, je odlična rešitev. Obstajajo pa tudi takšni stolčki, ki prenesejo večje obremenitve in ko otrok zraste, ga lahko uporablja tudi za pisalno mizo.

Kot v kolkih, kolenih in stopalih naj bo 90˚.

Večini otrok ni treba k zdravniku ali fizioterapevtu, da bi dosegli boljšo držo. Če pa ima vaš otrok bolečine v hrbtu ali če se njegova hrbtenica ne more postaviti naravnost in pokonci, se pogovorite z otrokovim pediatrom. Nekaterim otrokom z zelo slabo držo ali drugimi zdravstvenimi težavami lahko koristijo programi fizikalne terapije, namenjeni krepitvi hrbta in ramen.

V redkih primerih ima lahko otrok nekaj, kar ni pravilno oblikovano v hrbtenici, kar je znano kot vretenčna anomalija. Ta stanja je mogoče zdraviti z opornico za hrbet ali včasih s korektivno operacijo.

Ne pozabite, razvijanje dobre drže med rastjo vašega otroka ima dolgoročne koristi, ki se bodo obrestovale vse njegovo življenje, zato ga spodbujajte, k pravilni drži in ne pozabite, da naložba v otroški stol tudi lahko olajša pravilno sedenje otroka.